Leren: Fotograferen door een raam

Leren: Fotograferen door een raam

Fokelien Broekstra 1070
Het wordt kouder buiten, lekker warm bij de kachel is een perfecte optie. In de winter wil je daarom wel eens foto’s maken door een raam. Vaak zie je reflecties en is het overduidelijk dat je een laag voor je lens had. Met deze handige tips heb jij minder last van reflecties in je foto.

Doe de lichten uit

De eerst de lichten in het huis uit. Hierdoor kan je geen reflectie in je foto krijgen van een lamp die achter je staat. Dit is zonder en niet goed weg te werken in Photoshop.

Lens tegen het raam

Zet je lens tegen het raam. Sommige mensen houden om hun lens te beschermen de zonnekap op hun lens. Maar hierdoor heb je vaak wel weer een flinke afstand tussen het glas en je lens. Ga je vaker door een raam fotograferen, dan is het aan te raden om een rubberen zonnekap te kopen. Flits vooral niet als je door een raam heen fotografeert, dit zie je terug in de reflecties.

Polarisatiefilter

Met een polarisatiefilter lukt het vaak om de laatste reflecties uit je beeld weg te nemen.  Je neemt door het gebruik van het polarisatiefilter wel een hoop licht die in je camera had kunnen vallen weg. Hierdoor ben je genoodzaakt vanaf een statief te gaan werken.

Fotografeer jij weleens door een raam? Tegen welke problemen loop je dan aan? Herken je de oplossingen? 

Omslagfoto: Carly van Schaik 
 

afbeelding van Fokelien Broekstra

Fokelien Broekstra | Redacteur

Bekijk alle artikelen van Fokelien