Leren: foodfotografie in restaurants!

Leren: foodfotografie in restaurants!

Aäron Nasarany 433
Liefhebbers van lekker eten kunnen hun hart ophalen. In dit artikel combineren we lekker eten en fotografie. De perfecte combinatie zullen we maar zeggen. In dit artikel geven we je een aantal tips hoe je jouw eten in een restaurant perfect kan vastleggen. Zodat je bij thuiskomst nog na kan genieten van jouw heerlijke bord met eten.

Situatie

Je kent het wel: jouw schoonmoeder is jarig en neemt heel de familie mee uit eten. Het eten is heerlijk, alleen een foto maken is vrijwel onmogelijk door de donkere omgeving. Voor veel fotografen is fotograferen met weinig licht een uitdaging. Terwijl de ene fotograaf ervoor kiest om de ISO-waarde omhoog te schroeven, beslist de andere om de sluitertijd te vertragen. Beide opties hebben hun voordelen en nadelen. Bij het verhogen van de ISO-waarde wordt de sensor gevoeliger voor licht en wordt het beeld dus lichter. Maar dat gaat vaak gepaard met ruis in de foto. Bij een lange sluitertijd krijg je meer licht binnen, maar dan heb je wel een statief nodig om bewegingsonscherpte te voorkomen. 

Natuurlijk licht

De eerste tip die we kunnen geven is om buiten te eten zodat we gebruik kunnen maken van natuurlijk licht. Op een warme zomeravond is het licht ideaal in combinatie met een diffuser zoals de parasol van het restaurant. Maar aangezien de warme zomeravonden verleden tijd zijn kunnen we niet buiten zitten. Kan wel, maar als de rest lekker warm binnen zit is dat misschien niet zo gezellig. Mocht het buiten dus koud zijn, dan kun je altijd ervoor kiezen voor een tafel bij het raam. Geef het desnoods aan bij de reservering.

Lenzen

Restaurants worden sfeervol verlicht. Houd er dus rekening mee dat jouw lenzen voldoende licht binnenlaat zoals een diafragma van f/1.4 tot f/2.8. Hierdoor heb je een beetje lichtvoordeel en kan je de sluitertijd misschien wat langer houden. Zorg er ook voor dat je geen flitser gebruikt. Dit gaat namelijk ten koste van de kleuren van je eten en andere restaurantgasten kunnen last van jouw flitser hebben.

Deel jouw foodfoto in onze lezersgallery. 

afbeelding van Aäron Nasarany

Aäron Nasarany | Redactie

Bekijk alle artikelen van Aäron