Leren: Fine art landschapsfotografie

Leren: Fine art landschapsfotografie

Senta Bemelman 738
Leer hoe jij jouw landschapsfotografie tot een hoger plan tilt. Verander jouw kiekjes in fine art foto’s!

Fine art fotografie is een moeilijk te omschrijven begrip. Het verschil tussen een goede foto en een fine art plaat zit in de artistieke kwaliteit. Net als bij kunst is het een persoonlijke kwestie. Sommige personen vinden een foto geen fine art, terwijl anderen dezelfde foto juist wel binnen die categorie plaatsen.

Fine art landschapsfoto’s

Fine art fotografie is ook goed vergelijkbaar met het leven van een kunstenaar. Zelfexpressie is een belangrijk onderdeel. Probeer je foto’s een verhaal te geven of om een gevoel te vangen en dit door middel van beeldende elementen in je foto te verwerken. Ook is de kwaliteit van je foto belangrijk. Zorg voor een goede compositie, kleurgebruik en belichting.

Interpretatie

Bij fine art fotografie draait het ook om interpretatie. Als fotograaf geef je niet alles weg en wil je mensen aansporen tot nadenken. Je laat de kijker zelf een antwoord vinden in de foto. Het gaat niet om het letterlijk documenteren van zaken zoals in de fotojournalistiek. Creativiteit is een belangrijk onderdeel van fine art fotografie. Bij landschappen kun je bijvoorbeeld interessante attributen in beeld toevoegen, om jouw foto een surrealistische uitstraling te geven.

Deze video is in het Engels, maar gemakkelijk met Nederlandse ondertiteling te bekijken. Klik op het knopje met ‘CC’ en Engelse ondertiteling verschijnt. Klik vervolgens op het tandwielicoontje om de instellingen aan te passen. Kies voor de optie ‘subtitles’ om de ondertiteling aan te passen en gebruik de  ‘auto translate’ optie om de tekst in een andere taal te krijgen. Lukt dit niet in het venster op onze website, klik dan op de YouTube-knop om naar de originele videolocatie te gaan. Hier kun je op de bovenstaande manier de ondertiteling aanpassen. Bij sommige video’s werkt de vertaalfunctie niet optimaal, waardoor je soms vreemde zinnen voorbij ziet komen. Voor het grootste gedeelte levert de vertaalfunctie echter een prima resultaat op en is de ondertiteling goed te begrijpen.

afbeelding van Senta Bemelman

Senta Bemelman | Redacteur

Bekijk alle artikelen van Senta