Leren: een spinnenweb fotograferen

Leren: een spinnenweb fotograferen

Robin Rhijnsburger 782
Spinnenwebben zijn bijzonder om vast te leggen. Door de dunne draden en verschillende structuren kun je makkelijk geïnspireerd raken. Het fotograferen van een spinnenweb is niet gemakkelijk en daarom geven wij je een aantal tips hoe je dit het beste kunt doen.

Kies het juiste moment

Het beste moment om op pad te gaan voor het fotograferen is op een rustige, windstille dag. De wind kan spinnenwebben kapot maken. Tevens zorgt de wind ervoor dat het lastiger wordt om scherp te stellen. Ben je op zoek naar dauwdruppels op het spinnenweb? Ga dan in de vroege ochtend op zoek. Dan heb je de meeste kans dat er mooie pareltjes aan het spinnenweb kleven.

Kies een interessant perspectief

Wil jij een originele foto maken van een spinnenweb? Zorg dan dat je vanuit meerdere posities fotografeert. Het licht valt dan anders en je ziet andere vormen. Ook kun je op deze manier zoeken naar een mooie achtergrond.
Wat je graag wil, is een rustige achtergrond, zodat daar geen afleiding in zit. De aandacht moet uiteindelijk toch naar het spinnenweb gaan, daar heb je namelijk moeite voor gedaan!

Foto: Gilbert de Bruijn

Instellingen van je camera

Het is handig om een groot diafragma te gebruiken. Hiermee maak je de achtergrond wazig en zorg je ervoor dat het spinnenweb op de voorgrond komt. Het gebruik van een groot diafragma kan er wel voor zorgen dat je scherptediepte beperkt is. Let er dus op dat je de positie van je camera aanpast, zodat het geheel scherp blijft. Een statief en een flitser kunnen goed van pas komen bij het fotograferen van spinnenwebben. Door het statief heb je minder kans op bewogen foto’s. De flitser kan er in sommige situaties voor zorgen dat het spinnenweb benadrukt wordt.

Wees creatief met de compositie

Wil je een interessant plaatje vastleggen? Wees dan creatief met de compositie. Zoom in, zo kom je dichtbij het onderwerp. Probeer ook eens het centrum van het spinnenweb niet in het midden van de foto te plaatsen, maar juist erbuiten. Wees niet bang om ‘out of the box’ te denken en experimenteer met verschillende composities. Dit zal zeker een foto opleveren waar jij tevreden over bent.

Foto: Lily Malfliet

Wat is jouw mooiste foto van een spinnenweb? Vergeet hem niet te uploaden in onze gallery!