Leren: de truc van een avondopname

Leren: de truc van een avondopname

Fokelien Broekstra 580
Langzaam komen we steeds dichter bij Kerst en Oud en Nieuw. Het is vroeg donker buiten waardoor sommige mensen de zon niet eens zien als ze naar het werk gaan of naar huis rijden. Als je op pad wil om een mooie foto te maken kom je daarom al snel in de nachtopnames. Hoe kun je jouw camera het beste instellen?

Statief

Bij nachtfotografie wordt vaak gebruik gemaakt van een lange sluitertijd. Daarom is het handig om een statief te gebruiken. Door een statief te gebruiken blijft je camera stabiel en bewegingsloos staan, hoe lang je sluiter ook open staat. Vanuit de hand heb je altijd last van beweging in je foto’s, dit wordt door een statief simpel voorkomen.

Camera instellingen

Als je normaal fotografeert in een van de automatische standen: A, P of S, dan kun je daar beter in de avond vanaf stappen. Als je ’s avonds in deze standen fotografeert denkt jouw camera dat hij moet zorgen dat alles helder wordt. Dit is natuurlijk helemaal niet je bedoeling. Stel daarom je camera in op de Manual stand.

Manual stand

Met de manual stand kun je zelf je hele camera instellen. Ons advies is om de ISO laag te houden. Hou hem op 100. Dan komt het instellen van het diafragma: als je het diafragma op bijvoorbeeld f/8 plaatst heb je net wat meer scherpte in je foto. De sluitertijd kun je het beste instellen aan de hand van de meter in je zoeker. Zowel bij Nikon als bij Canon is deze onder in je scherm te vinden. Hieronder zie je een voorbeeldje hoe de belichtingsmeter van je camera er uit ziet. Zorg dat er geen lijntjes naar links of rechts inzitten.

Belichtingsmeter

Als je belichtingsmeter ver naar rechts of boven uitslaat, is je foto te licht. Bij een nachtopname is dit niet correct. Je wil immers het zwarte van de lucht behouden. Vaak slaat je belichtingsmeter daarom naar rechts uit voor een nachtopname.

Deel jouw nachtopnames in onze gallery!

afbeelding van Fokelien Broekstra

Fokelien Broekstra | Redacteur

Bekijk alle artikelen van Fokelien