Leren: De omgeving gebruiken bij portretfotografie

Leren: De omgeving gebruiken bij portretfotografie

Senta Bemelman 593
Bij portretfoto’s is de omgeving even belangrijk als de voorgrond. Met deze tips kies je de juiste achtergrond voor een sfeervol portret.

Portretfoto’s zijn persoonlijk en vertellen vaak een verhaal. Om dit verhaal extra goed te vertellen met beeld, is de achtergrond een belangrijk aspect.

Omgeving

De omgeving vertelt veel over een persoon. Fotografeer je een persoon bijvoorbeeld in een tandartspraktijk, dan kan de kijker zich afvragen wie deze persoon is. Is hij of zij een tandarts of een cliënt?  Kies daarom een achtergrond die aansluit op de persoon voor de camera.

Je kunt bij het kiezen van de juiste achtergrond ook de persoon zelf raadplegen. Stel hem of haar vragen over een hobby, werk of andere persoonlijke interesses. Als iemand bijvoorbeeld minimaal vier keer per week twee uur door het bos wandelt, dan is een portretfoto in die omgeving een goede optie.

Vragenlijst

Wil je van tevoren een goede locatie uitzoeken en niet op de dag zelf. Stel een vragenlijst op en stuur deze via een email naar je model toe of bespreek deze met hem of haar. In de vragenlijst kun je onderwerpen betrekken die je meer vertellen over de persoon. Hierdoor kun je voor de fotoshoot brainstormen en een goede locatie zoeken. Dit scheelt tijd op de dag van de fotoshoot, omdat je direct weet waar je kunt fotograferen.

Kleuren

De kleuren van een omgeving zijn belangrijk. Zoek contrasten op en laat je model goed naar voren komen. Kies liever niet voor een drukke, felgekleurde achtergrond omdat dit de aandacht afleidt van je model.

Een neutrale kleur achtergrond is bijvoorbeeld mooi in combinatie met een fel kledingstuk of opvallende accessoires of make-up. Kijk ook naar de ogen, haarkleur en huidskleur van je model. Houd dit in gedachten bij het zoeken naar een locatie. Een (oker)gele muur kan een model met bruin haar en een getinte huid erg sieren.

Bekijk hier nog meer handige tips bij het kiezen van een goede omgeving voor een portret.

afbeelding van Senta Bemelman

Senta Bemelman | Redacteur

Bekijk alle artikelen van Senta