Leren: de juiste cameragreep voor goede foto’s

Leren: de juiste cameragreep voor goede foto’s

Senta Bemelman 859
Bij het fotograferen gaat je aandacht voornamelijk uit naar ingewikkelde technische instellingen onder de knie krijgen. Maar aan een essentieel onderdeel wordt weinig aandacht besteed: de cameragrip!

Met cameragrip wordt gedoeld op de manier waarop je een camera vasthoudt, niet te verwarren met de cameragrip van jouw spiegelreflex. Dat is specifiek het gedeelte dat je vasthoudt. Maar hoe doe je dat, je camera correct vasthouden?

Cameragreep

Vaak denk je niet na over de manier waarop je de camera vasthoudt. Je steekt een of twee handen voor je uit, met je camera, en klikt op de ontspanner. Of je pakt met beide handen je lens vast. Vervolgens kom je thuis en zie je enkel bewogen beeld. De manier waarop jij jouw camera vasthoudt is belangrijk voor het resultaat. Bekijk in dit overzicht hoe je bij diverse fotografiegenres jouw camera vasthoudt.


Foto: Photoshopactions
 

Scherpe foto

Een verkeerde cameragreep kan ervoor zorgen dat je foto niet volledig scherp is. Gebruik het liefste een statief om bewegingsonscherpte uit de weg te gaan. Door een statief stabiliseer jij jouw camera.

Houding

Je camera correct vasthouden is geen exacte wetenschap. Je hebt enkele voorbeelden, waarop je met een hand van onderen de lens ondersteunt, en met je andere arm de body vasthoudt met je ellenboog naar de grond gericht.  Houd die arm stevig tegen je zij aangedrukt voor stabiliteit.

Daarnaast is je houding ook persoonlijk. Het ligt aan je lichaamsbouw (grot of kleine handen) en je persoonlijke voorkeur.


 

afbeelding van Senta Bemelman

Senta Bemelman | Redacteur

Bekijk alle artikelen van Senta