Leren: de algemene voorwaarden

Leren: de algemene voorwaarden

Aäron Nasarany 714
Er wordt vaak overheen gelezen: de algemene voorwaarden, terwijl er belangrijke informatie in staat. Ook als fotograaf kun je algemene voorwaarden opstellen, zo kom je niet voor vervelende verassingen te staan en kun je stappen ondernemen als jouw foto zonder toestemming wordt gebruikt.

De kleine lettertjes

Bij een offerteaanvraag worden vaak de algemene voorwaarden meegestuurd. Laten we er als voorbeeld een offerteaanvraag voor een fotoshoot bij pakken. Daarin staat bijvoorbeeld het volgende:

  • Eventuele kilometervergoeding vanaf 15 kilometer vanuit huis
  • De aangeleverde foto’s mogen niet voor commerciële doeleinden worden gebruikt. Indien daar behoefte aan is kunnen er kosten aan verbonden worden. 
  • De betalingsvoorwaarden zoals de betalingstermijn en wat te doen als de factuur niet binnen de betalingstermijn is betaald.

Als de opdrachtgever schriftelijk akkoord gaat, dan gaat de opdrachtgever ook automatisch akkoord met de algemene voorwaarden. Dit moet wel worden aangegeven bij de offerteaanvraag, bijvoorbeeld op de volgende manier: 'Bij akkoord van de opdracht, verklaart u ook akkoord te gaan met de algemene voorwaarden.' Het is verstandig om Algemene Voorwaarden op te stellen om achteraf miscommunicatie te vermijden of misschien wel zelfs een fikse ruzie. Daar zit namelijk niemand op te wachten.

Algemene voorwaarden

Het zou kunnen voorkomen dat een hobbyfotograaf geen algemene voorwaarden heeft. Het is tenslotte je hobby en je bent blij als je foto wordt gebruikt, maar als je er echt werk van wilt maken, dan adviseren wij je om algemene voorwaarden op te stellen. Er moet tenslotte brood op de plank komen. Het zou doodzonde zijn als je foto’s (ongevraagd) commercieel wordt gebruikt in een magazine, terwijl je geen algemene voorwaarden hebt opgesteld. Je loopt veel geld mis en met naamsbekendheid kun je niet investeren in je eigen bedrijf. Het geeft bovendien ook geen garantie voor nieuwe opdrachten.

afbeelding van Aäron Nasarany

Aäron Nasarany | Redactie

Bekijk alle artikelen van Aäron

afbeelding van teckeltje

Het probleem is wel vaak dat jr foto zonder toestemmimg gebruikt word de proces- kosten zo hoog zijn dat je niks kunt ondernemen en dat weten die rot bedrijven .