Leren: Creatieve flitsfotografie bij portretten

Leren: Creatieve flitsfotografie bij portretten

Senta Bemelman 3377
Bij flitsfotografie kun je op veel creatieve manieren een mooie belichting krijgen. Probeer een van deze tips uit voor een verrassende uitkomst.

Als beginnend fotograaf vind je het werken met flitslicht misschien lastig. Leer meer over de basis van flitsen met deze handige cursus. De onderstaande manieren om flitslicht te gebruiken, zijn iets lastiger. Zorg dat je voldoende basiskennis hebt.

Poeder

Maak je portretfoto extra opvallend door een externe flitser en poeder te gebruiken. Laat hem of haar zelf het poeder opgooien of vraag een assistent om het poeder over het model heen te gooien. Je kunt ook baby- of talkpoeder in het haar van je model doen en de persoon het haar laten opgooien. Gebruik een hoge sluitertijd om de beweging te bevriezen. Zorg dat je de belichtingsdriehoek in gedachten hebt bij het kiezen van het diafragma, de sluitertijd en de ISO-waarde.

In de onderstaande video zie je hoe je flitsfoto’s maakt met poeder. In de video zie je dat de fotograaf gebruik maak van twee constante lichtbronnen aan weerszijden van het model en twee flitsers schuin voor het model staan.

Kleurengels

Een andere manier om jouw portret op een creatieve manier te belichten met flitsers, is door het gebruik van kleurengels. Dit zijn gelplaatjes die je voor je flitser plaatst en waarmee je de kleur van het licht verandert. Je kan er op diverse manieren mee werken. Wanneer je de flitser met kleurengel direct op je model richt, wordt het gezicht gekleurd. Maar wanneer je een zwart kartonnen bord tussen je model en de flitser in zet, wordt de achtergrond gekleurd. Bekijk ook deze handige tutorial, waarin je precies ziet hoe je de achtergrondkleur kan veranderen met behulp van kleurengels. In de onderstaande video zie je hoe je binnen de kortste keren zelf aan de slag kan in de studio.

De video’s zijn  in het Engels, maar gemakkelijk met Nederlandse ondertiteling te bekijken. Klik op het knopje met ‘CC’ en Engelse ondertiteling verschijnt. Klik vervolgens op het tandwielicoontje om de instellingen aan te passen. Kies voor de optie ‘subtitles’ om de ondertiteling aan te passen en gebruik de  ‘auto translate’ optie om de tekst in een andere taal te krijgen. Lukt dit niet in het venster op onze website, klik dan op de YouTube-knop om naar de originele videolocatie te gaan. Hier kun je op de bovenstaande manier de ondertiteling aanpassen. Bij sommige video’s werkt de vertaalfunctie niet optimaal, waardoor je soms vreemde zinnen voorbij ziet komen. Voor het grootste gedeelte levert de vertaalfunctie echter een prima resultaat op en is de ondertiteling goed te begrijpen

 

 

afbeelding van Senta Bemelman

Senta Bemelman | Redacteur

Bekijk alle artikelen van Senta