Leren: Compositie met rechte lijnen

Leren: Compositie met rechte lijnen

Senta Bemelman 1577
Verticale lijnen worden in de fotografie vooral gebruikt om hoogte aan te duiden op een foto. Denk aan een bos vol hoge bomen, dan zou het zonde zijn om deze horizontaal af te snijden. Leer nu de beste manieren om verticale lijnen te gebruiken in je compositie.

Houd je camera parallel om je verticale lijnen recht te houden. Niet alleen door de positie van je camera, maar ook door focale afstand verandert het lijnenspel op je foto. Het gebruik van een telelens maakt de ruimte tussen de bomen smaller.


'Tall'. Foto © Flickr user Capt' Gorgeous

Probeer buiten bomen ook eens planten of gras te fotograferen. Die groeien recht omhoog en creëren de verticale lijnen op je foto. Je kunt ook proberen om verticale lijnen  te zoeken binnen je frame. Neem bijvoorbeeld dieren. Een groep rennende paarden kun je de benen van fotograferen, dan krijg je automatisch verticale stroken in beeld. Toch is de natuur niet volledig lineair, ieder paardenbeen heeft een knie, hobbels en bobbels.

Wanneer je kaarsrechte verticale lijnen wilt, dan kun je in het urbane landschap terecht. De hoge gebouwen en stok-achtige lantaarnpalen werken uitsteken op de foto. Probeer ook gelijk deze oefening.

Compositie

Pas ook bij foto’s met verticale lijnen technieken zoals de gulden snede toe. Alle interessante lijnen in het midden van je frame plaatsen, kan een statische en saaie foto opleveren. Voor nog meer spanning kun je de rechte lijnen doorbreken of deze op een andere manier benadrukken door andere aanwezige elementen. Kies bijvoorbeeld een compositie waarbij een hert voor het lijnenspel van bomen staat.

 Lees hier meer tips over fotograferen met verticale lijnen. 

afbeelding van Senta Bemelman

Senta Bemelman | Redacteur

Bekijk alle artikelen van Senta