Leren: bloemenvelden fotograferen

Leren: bloemenvelden fotograferen

Senta Bemelman 1482
Bloemen zijn prachtig om te aanschouwen, maar ook om op de foto te zetten. In Nederland zijn genoeg mooie bloemenvelden te vinden. Leer nu hoe jij de kleurrijke wilde bloemen goed portretteert.
Wil je een van de zeldzame zomerdagen goed benutten. Stap dan op de fiets en ga op zoek naar mooie bloemenvelden die door de zonnestralen oplichten. 

Voorbereiding

Apparatuur

Voordat je halsoverkop op de fiets springt met een goed gevulde cameratas, is het belangrijk om stil te staan bij de camera-apparatuur die je daadwerkelijk nodig hebt. Ga je veel wandelen, dan is het bijvoorbeeld handig om zo min mogelijk accessoires mee te nemen. Dan kun je de overweging maken om een statief mee te nemen. Dit weegt wel wat, maar komt vaak goed van pas bij landschapsfotografie. Ga je  op een tijdstip wanneer je een lange sluitertijd gebruikt, in de schemer bijvoorbeeld, dan is een statief eigenlijk een must-have. Neem ook een lampje of flitser mee wanneer je in de avonduren of na zonsondergang fotografeert. 
 
Ook het type lens dat je kiest, is van belang. Maak van te voren een weloverwogen keuze of je voor een groothoek- of een telelens gaat. Met een groothoeklens leg je de nadruk op de omgeving. Bij een telelens isoleer je een bepaald gedeelte van de omgeving, doordat je hier flink op inzoomt. 
 
Naast alle camera-apparatuur is anti-insectenspray ook een aanrader. Je bent vaak in natuurgebieden, waar muggen en andere kruipende insecten zich verschuilen. Kies ook liever voor een rugzak dan een schoudertas, hier heb je minder last van tijdens het lopen. En vergeet uiteraard niet om een kaart of (opgeladen) telefoon met GPS mee te nemen. In onbekende gebieden raak je gemakkelijk de weg kwijt. 

Weersverwachting

Werp kort voor vertrek ook even een blik op de weersverwachting. Dan kun je van tevoren inschatten of je een regenhoes voor je camera mee moet nemen,  en regenkleding voor jezelf. Daarnaast kun je ook gebruik maken van de App Golden Hour One, waarmee je de gouden uren opzoekt, wanneer de lichtval het beste is. 
 

Fotograferen

Als je eenmaal goed voorbereid op weg bent, komt het moment dat je een mooi veld tegen het lijf loopt. Neem tijd om de omgeving te observeren, zet (mogelijk) je statief op en stel je camera in. Daar gaan we!

Compositie

Zoek een goede compositie. Door de gulden snede, krijg je bijvoorbeeld een spannend beeld. Ga je voor het gehele bloemenveld of focus je op een specifiek gedeelte? 

Diepte

Creëer diepte op je foto door bloemen te rangschikken. Dit doe je door bijvoorbeeld een bloem prominent op de voorgrond te zetten. Zorg dat de 'hoofdbloem' links of rechts in beeld staat en dat je op de achtergrond andere bloemen in een (schuine) lijn erachter ziet. De achtergrond is overigens even belangrijk als de voorgrond. Leer hier hoe je het beste de achtergrond bepaalt. 

Abstract

Wees ook creatief en durf abstracte composities te zoeken in het bloemenlandschap. Bloemen zijn vaak gedetailleerd en kunnen daardoor een chaotisch beeld opleveren zonder leidraad. Je kunt kiezen voor een goed lijnenspel of door abstracte figuren. Maar de vormen in beeld simpel. Kies voor een zacht geheel met enkele details. Zoek naar overeenstemming in vorm of textuur. Als je foto een geheel wordt, geeft dit rust aan de kijker. Je wilt geen schreeuwende bloemen die je ogen geen rust geven om hun pracht te aanschouwen. 

Probeer

Natuurlijk is het beste advies om gewoon veel foto's te maken. Probeer nieuwe technieken of belichtingen uit. Kies een ander diafragmagetal dan je normaal gesproken doet. Heb jij nog een geniale tip voor het fotograferen van bloemenvelden? Deel deze onder dit artikel. 
 
afbeelding van Senta Bemelman

Senta Bemelman | Redacteur

Bekijk alle artikelen van Senta

afbeelding van Jan Nauta

Een combinatie van bloeiende en uitgebloeide bloemen geeft vaak extra spanning aan je foto.