Leren: Authentieke wijnfoto’s

Leren: Authentieke wijnfoto’s

Senta Bemelman 873
Een goed glas wijn is niet alleen heerlijk om te drinken, maar ook om te fotograferen! Leer hoe je in een handomdraai authentieke wijnfoto’s maakt!

Wijn bestaat uit geperste druiven. Laat dit ook terugkomen in de styling van de set. Leg bijvoorbeeld een trosje druiven naast de fles en een glas neer. Sta stil bij het verhaal dat je met de foto wil vertellen of welk gevoel je bij de kijker wil oproepen. Je kunt ook voedingsmiddelen zoals kaas toevoegen voor een sterkere sfeer. Hoe meer aandacht er wordt besteed aan de set, hoe beter het eindresultaat.

Stilleven

Een manier om je wijnfoto’s opvallend te maken is door dit als een stilleven te fotograferen. Bij een stilleven is de opzet en compositie erg belangrijk. Hier is van tevoren goed over nagedacht. Net als een kunstenaar die alles klaarzet om te schilderen. Alleen schilder jij met jouw lens en camera, in plaats van een kwast en verf.

Belichting

Bekijk in de onderstaande videotutorial hoe je de wijnfles het beste belicht in de studio. Dit is een vrij ingewikkelde belichting, zorg dat je eerst de basis van studiofotografie onder de knie hebt, voordat je hieraan begint.

Deze video is in het Engels, maar gemakkelijk met Nederlandse ondertiteling te bekijken. Klik op het knopje met ‘CC’ en Engelse ondertiteling verschijnt. Klik vervolgens op het tandwielicoontje om de instellingen aan te passen. Kies voor de optie ‘subtitles’ om de ondertiteling aan te passen en gebruik de  ‘auto translate’ optie om de tekst in een andere taal te krijgen. Lukt dit niet in het venster op onze website, klik dan op de YouTube-knop om naar de originele videolocatie te gaan. Hier kun je op de bovenstaande manier de ondertiteling aanpassen. Bij sommige video’s werkt de vertaalfunctie niet optimaal, waardoor je soms vreemde zinnen voorbij ziet komen. Voor het grootste gedeelte levert de vertaalfunctie echter een prima resultaat op en is de ondertiteling goed te begrijpen.

Achtergrond

Kies een donkere achtergrond wanneer je rode wijn fotografeert. De donkere kleur fles komt vaak eleganter over tegen een donkerkleurige achtergrond of wanneer je deze op een houten ondergrond plaatst. Een fles witte wijn komt vaak mooi uit tegen een witte achtergrond. Regels zijn er echter om gebroken te worden. Fotografeer vooral ook rode wijnflessen tegen lichte achtergronden en visa versa om inspiratie op te doen.

Upload jouw mooiste wijnfoto in de categorie ‘Stilleven’ in onze Gallery!

afbeelding van Senta Bemelman

Senta Bemelman | Redacteur

Bekijk alle artikelen van Senta