Leren: Afleidende elementen buiten je beeld houden

Leren: Afleidende elementen buiten je beeld houden

Fokelien Broekstra 524
Je bent vast weleens thuisgekomen en dat je dacht: had ik de compositie maar een klein stukje naar links verplaatst dan had ik een beter beeld gehad. Een prullenbak, hoogspanningsmasten, planten het kunnen zowel grote als kleine dingen zijn, die zorgen voor afleiding in je beeld.

Eigen werk

Bekijk je eigen werk eens, schrijf een aantal punten op die goed zijn gegaan en een aantal die jij de volgende keer anders wil gaan doen. Kijk naar je compositie: zijn er storende elementen in je beeld? Als je de afleidende elementen in je eigen foto’s kan herkennen kun je werken aan een manier om dit te voorkomen bij je volgende fotoserie.

Afleidende elementen

Afleidende elementen zijn vaak kleine dingen die je met een stap opzij al op kan lossen. Heb jij weleens een dode tak boven in je beeld gehad die net iets te veel aandacht vroeg? Of een prullenbak waar je net niet overheen gefotografeerd hebt? Bekijk op je LCD-schermpje je foto, zoom een beetje in en kijk of er storende elementen in je beeld zijn. Soms kun je door gewoon om je heen te kijken deze elementen er al uit filteren.

Automatisch

De eerste keren ben je waarschijnlijk heel bewust bezig met de juiste compositie kiezen. Naarmate je het vaker doet, gaat het steeds automatischer. Je gaat eerder de storende elementen herkennen, op een gegeven moment wordt dit een automatisme: het wordt een gewoonte waar je niet meer onderuit kan.

Deel jouw beste foto’s, zonder storende elementen, in onze lezersgallery.

afbeelding van Fokelien Broekstra

Fokelien Broekstra | Redacteur

Bekijk alle artikelen van Fokelien