Lenzen wisselen: Waar moet je op letten?

Lenzen wisselen: Waar moet je op letten?

Fokelien Broekstra 488
Tijdens het wisselen van een lens is je camera erg kwetsbaar. Er kan makkelijk vuil in je body of lens waaien. Dit vuil kan in ernstige vorm zichtbaar worden op de foto. Daarom is het belangrijk om op een aantal simpele dingen te letten tijdens het wisselen van een lens.

Rug in de wind

Op een winderige dag wissel je het liefst geen lenzen. Veel mensen gaan in z’n situatie even met hun lenzen in de auto zitten en wisselen het hier rustig om. Mocht dit niet mogelijk zijn, dan kun je zelf met de wind richting de wind gaan staan. Hierdoor dient je eigen lichaam als windscherm. Het vuil dat door de wind wordt meegenomen beland tegen je rug en niet in je body of lens.

Dop erop

Haal de dop pas van je body of lens af, als je klaar bent om te beginnen met wisselen. Het is slim om het wisselmoment zo goed mogelijk voor te bereiden. Hierdoor voorkom je dat een lens en body lang open ligt dan nodig. Soms kan het zelfs handig om met iemand samen te werken. Laat een vriend bijvoorbeeld voor de gebruikte lens zorgen, terwijl jij de andere lens op je camera draait. Door samen te werken verkort je de openingstijd van je materiaal.

Body omlaag

Heb je toch een moment dat je niet direct een andere lens of dop op je camera kan draaien? Draai je body dan met de opening omlaag. Stof komt altijd van boven. Als je de opening naar beneden laat wijzen, kan er in ieder geval geen stof in je body vallen.

Waar let jij op tijdens het wisselen van een lens?
 

afbeelding van Fokelien Broekstra

Fokelien Broekstra | Redacteur

Bekijk alle artikelen van Fokelien