Lentefotografie: belichting en compositie

Jasper van Bladel 2261
We hebben er een tijdje op moeten wachten, maar het is nu toch eindelijk zo ver. De lente is begonnen, een ideaal jaargetijde om eropuit te trekken om mooie foto's te maken. In dit artikel vertellen we je hoe je de lente het mooist op de plaat krijgt.

Nu de temperaturen weer omhoog schieten, de vogels weer fluiten en de bloemen weer groeien wil je dat natuurlijk fotograferen. Maar hoe ga je om met de felle zon? En hoe krijg je de compositie van je foto spannend? We geven tips.

Belichting

Dat de zon weer schijnt is natuurlijk fijn, toch kan het ook hinderlijk zijn. Je camerascherm is minder makkelijk afleesbaar en luchten worden sneller overbelicht of grijs. Doordat de contrasten in je beeld hoog zijn (door de felle zon) is goed belichten soms moeilijk. Je kunt het beste een beetje onderbelichten. Doe dit door met de belichtingscompensatie te werken. Die herken je aan het 'plus-min'-symbooltje aan je camera. Door de knop in te drukken en de compensatie richting de min te draaien, wordt je foto donkerder. Dat levert mooie blauwe luchten op.

Maar overdrijf niet, dan kunnen er delen van je foto te donker worden. Het verschilt per foto hoeveel je de belichting aan zult moeten passen. Hoe lichter en feller de situatie, hoe meer je moet bijstellen. Op het schermpje van je camera zie je direct het resultaat.


 23mm f/5 iso 200 1/640                                    23mm f/5 iso 200 1/1250

Dat enorm felle licht zie je meestal in de middag. In de ochtend en rond zonsondergang is het licht veel zachter en mooier van kleur. Probeer daar wat mee te doen. Sta eens extra vroeg op en probeer de ochtendzonnestralen te vangen. Of het avondrood, want dat kan ook erg mooi zijn.

Standpunt

De compositie kan je foto maken of breken. Maak er dus iets spannends van. Kies niet voor de makkelijke weg als het bijvoorbeeld om een bloem gaat. Van bovenaf kan het best een mooie bloem zijn, een spannende foto zal het nooit worden. Geef je onderwerp de hoofdrol in je foto. Ga dus op de grond liggen, of houd je camera in ieder geval erg laag bij de grond. Richt hem omhoog naar de bloem en maak dan eens een foto. Je zult zien, een enorm verschil.


Deze foto is veel spannender van compositie dan die hieronder

Bekijk je onderwerp dus goed en denk na over de manier waarop je het wilt fotograferen. Probeer een aantal composities uit. Want als je bezig bent kun je het beste zien of iets werkt.


Dit


Of dit

Kortom

Kijk vooral goed naar je onderwerp en hoe je het op de beste manier vast kunt leggen. Pak eens een andere invalshoek, doorbreek clichés en laat de lentezon haar werk doen. Kijk kritisch naar je belichting en stel deze bij als dat nodig is. Als de lucht blauw is in het echt, wil je dat natuurlijk ook op je foto. 

En als laatste: vergeet tijdens het fotograferen niet te genieten van het lekkere weer.