Lensflare uitgelegd!

Lensflare uitgelegd!

Fokelien Broekstra 417
Lensflare kan ervoor zorgen dat je foto volledig mislukt. Terwijl het in sommige gevallen je foto op een perfecte manier aan kan vullen. Lensflare hoeft niet negatief te zijn in je foto. Wij leggen uit wat lensflare eigenlijk is.

Lensflare

Lensflare ontstaat wanneer lichtstralen direct in je lens vallen. De lichtstralen worden door de directe binnenkomst gereflecteerd in de lens waardoor ze ook op de sensor vallen. Bij eigenlijk iedere lens kan lensflare ontstaan. Vooral zoomlenzen en groothoeklenzen hebben een grote kans dat er bij direct licht lensflare ontstaat.

Gevolg

Het gevolg van lensflare is dat er lichtplekken in je foto ontstaan. Vaak zitten ze op een plek waar je ze liever niet hebt. De meest bekende lensflare zijn ronde plekken in je foto. Maar het kunnen ook lichtstrepen zijn. Het nadeel is dat ook gelijk het contrast een stuk minder wordt.

Voorkomen

Je kunt de lensflare makkelijk voorkomen door je lens goed schoon te houden. Door vuiltjes op je lens worden lichtstralen gebogen. Door je lens regelmatig schoon te maken met een doekje kan je vuiltjes voorkomen en onverwachtse lensflare. Maar denk ook aan de zonnekap. Ongewenst licht wordt door de zonnekappen uit je lens gehouden. Soms kan zelfs je hand uitkomst bieden als zonwering.
 

afbeelding van Fokelien Broekstra

Fokelien Broekstra | Redacteur

Bekijk alle artikelen van Fokelien