Lensflare: Kan het wel of niet?

Lensflare: Kan het wel of niet?

Aäron Nasarany 217
In de wereld van fotografie ontkom je er niet aan. De bekende lensflare die je foto een aparte maar vooral warme gloed geeft. In dit artikel vertellen we je waarom je juist wel of niet voor een lensflare moet kiezen.

Waarom wél een lensflare

Een lensflare kan voor een magische sfeer zorgen. Een portretfoto wordt net weer anders en een landschapsfoto wordt in een klap zomers. Een lensflare ontstaat door de verschillende lenselementen die het binnenkomende licht weerkaatst, waardoor een lensflare ontstaat. Elke lichtbron kan een lensflare veroorzaken.

Waarom géén lensflare

Een lensflare kan ook je foto juist minder mooi maken. De basis van een goeie foto is natuurlijk hetgeen wat je wilt vertellen. Als een lensflare het verhaal minder sterk maakt, dan is het misschien handig om af te vragen of een lensflare wel noodzakelijk is.

Voorbeeld

Je hebt onderstaande foto gemaakt met als doel om de perspectief te laten zien. In de horizon zie je een berglandschap dat bedekt is met sneeuw. Een lensflare in de foto zou teveel aandacht trekken en het beeld/verhaal juist verzwakken.

Het kiezen van een lensflare is natuurlijk een kwestie van smaak. Maar een lensflare moet een toegevoegde waarde bieden aan de foto.

afbeelding van Aäron Nasarany

Aäron Nasarany | Redactie

Bekijk alle artikelen van Aäron