Lens kalibreren: alles wat noodzakelijk is om te weten

Lens kalibreren: alles wat noodzakelijk is om te weten

Fokelien Broekstra 775
Bij veel mensen is het bekend dat ze af en toe hun beeldscherm moeten kalibreren. Maar dit is niet het enige voorwerp dat af en toe een kalibratie nodig heeft, ook je lens moet af en toe gekalibreerd worden op je camera. Zodra je merkt dat je foto’s onscherper worden is het tijd om hiermee aan de slag te gaan.

Onscherpe foto’s

Niemand wil een onscherpe foto maken. Toch kunnen natuurlijke omstandigheden of bijvoorbeeld het overmatig gebruik van een camera en lens al zorgen voor onscherpere foto’s. Zelfs de overgang van warm naar koud kan hier invloed op hebben. Daarom is het noodzakelijk om af en toe je camera te kalibreren.

Het kalibreren

Bij veel camera’s kan je in het menu per lens extreem kleine aanpassingen doen om de scherpte nog beter te krijgen. De camera verplaatst het scherpstelpunt in dit geval enkele micrometers ten opzichte wat hij normaal meet. Hierdoor wordt de foto vaak een stuk scherper.

Micrometer

Voor je aan de kalibratie kan beginnen, is het noodzakelijk om te weten hoeveel micrometer er gecompenseerd moet worden. Je kunt op een simpele manier zelf een kalibratiekaart maken, daarvoor heb je deze template nodig. Vervolgens wordt in onderstaande video uitgelegd hoe je hier een goede kalibratiekaart van maakt.

 

Gebruik

Natuurlijk is het na de knutselsessie noodzakelijk om te weten hoe je de kaart afleest. Ten eerst moet je ervoor zorgen dat de kaart 90 graden rechtop staat. Met een waterpas kan je dit goed opmeten. De camera moet vervolgens op een meter afstand van het onderwerp worden geplaatst. Vervolgens is het noodzakelijk om de foto te maken zonder beweging in de camera. De volgende stappen worden in onderstaande filmpje uitgelegd.


 

 

afbeelding van Fokelien Broekstra

Fokelien Broekstra | Redacteur

Bekijk alle artikelen van Fokelien