Leid jouw fotoshoot met deze tips

Leid jouw fotoshoot met deze tips

Senta Bemelman 579
Bij een fotoshoot is het erg belangrijk voor de fotograaf om het model aan te sturen. Maar in de praktijk kan dit lastiger zijn dan je verwacht.

Een fotoshoot is lastig doordat je goed voorbereid moet zijn, maar daarnaast ook goed kan reageren in het moment zelf. Er kunnen namelijk dingen fout gaan, die je niet hebt overzien. Als fotograaf moet je de fotoshoot leiden en daarbij goed anticiperen op de personen waarmee je samenwerkt.

Team

Bij een fotoshoot werk je meestal met een team, bestaande uit: modellen, stylisten, visagisten, de opdrachtgever en eventueel artdirectors. Ieder met een eigen visie en beeld voor ogen. Leer eerst iedereen kennen door een praatje met hen te maken. Zorg dat je van tevoren het concept van de fotoshoot doorgesproken hebt, zodat de mensen weten wat er gaat gebeuren en wat voor een look wordt verwacht.

Roep voor het fotograferen iedereen bij elkaar en bespreek hoe de dag verloopt. Ben betrokken bij de styling en visagie en probeer te visualiseren hoe het resultaat op de foto terugkomt.

Voorbereiding

De voorbereiding is essentieel. In deze fase bepaal je het onderwerp, de bijpassende emotie en het soort foto’s dat je wil maken. Denk na over wat voor attributen je wil gebruiken, zoals een windmachine. Sta ook stil bij de locatie van jouw fotoshoot. In de studio werk je heel anders dan op locatie. Wanneer je buiten fotografeert, moet je ook op het weer afstemmen.

Aanwijzingen

Je model aansturen kan op diverse manieren. Bekijk deze video waarin je ziet hoe je als fotograaf kan samenwerken met andere creatieve mensen, die aanwezig zijn op de set.

afbeelding van Senta Bemelman

Senta Bemelman | Redacteur

Bekijk alle artikelen van Senta