Led-licht gebruiken voor portretfoto's

Led-licht gebruiken voor portretfoto's

Senta Bemelman 1011
Bij portretfotografie wordt vaak gekozen voor natuurlijke lichtbronnen. Wanneer een kunstmatige licht aan de pas komt, wordt dit voornamelijk geproduceerd door studiolampen. Leer nu hoe je goede portretfoto's maakt met behulp van slechts twee led-lampen en een raam.

Led-licht wordt vaak gebruikt bij fotografie met lange sluitertijd. Maar kan ook prima als lichtbron dienen bij portretfoto's, vertelt fotograaf Lily Sawyer. Allereerst is het belangrijk om divere soorten licht te onderscheiden:

1. Natuurlijk licht.
De naam spreek voor zich. Zonlicht wordt vaak gebruikt bij portretfotografie en door middel van reflectieschermen gereflecteerd.

2. Omgevingslicht
Ambient light, ook wel omgevingslicht genoemd, kan zowel natuurlijk als kunstmatig zijn.  Dit type licht is aanwezig in de omgeving en niet opgezet door de fotograaf.

3. Kunstmatige lichtbron
Kunstmatig licht wordt onder andere door strobe-lampen, gloeilampen, flitsers en led-lampen geproduceerd.

Licht sturen

Probeer het licht altijd te sturen. Gebruik bij direct zonlicht een diffuser om het harde licht terug te kaatsen en daarmee zachter te maken. Ook led-licht kun je sturen, bij sommige led-lampen kun je bijvoorbeeld de helderheid of kleurtemperatuur instellen. Op de onderstaande foto zie je een opzet voor portretfoto's met led-licht en natuurlijk licht. Plaats het model naast een raam en schijn met de led-lampen op een diffuser(scherm).


Creëer contrast

Een portret kan ook erg interessant worden door contrast. Richt de hoofdlichtbron in een hoek van 45-graden op het model.   Zoek de hoogte op en laat het licht vervolgens naar beneden strijken, waardoor het lijkt alsof het licht afkomstig is van een raam. Weerkaats aan de andere zijde van het model het licht van de andere led-lamp met een diffuser.

Foto's: Digital Photography School

Donkere achtergrond

De achtergrond op portretfoto's is bijna net zo belangrijk als de lichtbron. Door een donkere achtergrond valt het model en de belichting extra op. Bovendien zorgt een donkere backdrop ook voor een sfeervol beeld.

Ben jij aan de slag geweest met led-licht? Deel jouw foto's in onze Gallery of op onze Facebookpagina.

afbeelding van Senta Bemelman

Senta Bemelman | Redacteur

Bekijk alle artikelen van Senta