Lange sluitertijden met ND Filters

Lange sluitertijden met ND Filters

Nadja Geskus 981
Wanneer je met lange sluitertijden fotografeert, vang je ook meer licht op je sensor en soms is dat nou nét niet wat je wilt. Met een ND filter kun je het licht tegenhouden en daardoor de sluitertijd dus ‘vertragen’.

ND Filters

ND filters woorden met name gebruikt bij landschapsfotografie. Het is net alsof je een soort zonnebril voor je lens plaatst. Er valt minder licht op de lens waardoor de sluitertijd langer moet zijn om een correcte belichting van de foto te krijgen. Op deze manier kun je de sluitertijd rekken en effecten creëren op je foto die je normaal gesproken niet kon maken. Denk bijvoorbeeld eens aan het mistige effect van bewegend water.

Lange sluitertijden met ND Filters

Sterkte

Hoe sterk je filter moet zijn hangt onder andere af van de snelheid van de beweging die je wilt laten zien. Je sluitertijd moet namelijk lang genoeg zijn om de beweging vast te leggen. In het begin zul je dus vaak moeten uitproberen wat het beste werkt.

De meestgebruikte filters komen in sterktes van 1 tot en met 3 stops. Een ‘stop‘ is een stap in de instellingen op de camera. Dit geldt voor het diafragma, de sluitertijd en de ISO waarden. Elk filter heeft echter maar één sterkte. Als jij denkt dat je de sluitertijd drie stops moet vertragen, dan zal je dus een filter ervoor moeten plaatsen die drie stops licht tegenhoudt. Je kan natuurlijk ook verschillende filters combineren.

Statief

Iets wat erg belangrijk is als je met lange sluitertijden gaat werken, is een goed statief. Kies voor een statief die zwaar genoeg is, zodat hij minder beweegt als het bijvoorbeeld waait, maar ook niet dusdanig zwaar is dat je hem niet meer mee kunt nemen. Je zou hem bijvoorbeeld ook ter plekke met gewichten kunnen verzwaren. Als je fotografeert op statief, schakel dan de beeldstabilisatie van de lens of camera uit.

Lange sluitertijden met ND Filters

Filterhouder

Een ND filter komt in verschillende vormen. Zo heb je filters die je op je lens kunt draaien, maar als je wilt wisselen naar een sterker filter, kost het wel even tijd. Daar komt ook nog bij dat je niet eenvoudig andere filters erbij kunt plaatsen. Een handige oplossing kan dan een filterhouder zijn. Hier kun je 2 of meerdere filters in plaatsen en je kunt ze makkelijk schuiven.

afbeelding van Nadja Geskus
Door: Nadja Geskus

Nadja Geskus | Redacteur

Bekijk alle artikelen van Nadja