Landschapsfotografie: Voeg mensen toe in je foto

Landschapsfotografie: Voeg mensen toe in je foto

Samantha Ribeiro 442
Vaak besluiten fotografen om geen mensen te betrekken bij hun landschapsfoto’s. Dit omdat ze het gevoel hebben dat de foto dan beter is. Maar dat is niet altijd zo. Mensen toevoegen aan een foto kan juist die finishing touch van de foto zijn.

Een foto zegt meer dan duizend woorden en door mensen in de voorgrond te plaatsen van je landschapsfoto kan je met die woorden zoveel scenario’s bedenken. 

Schaal aangeven

Belangrijk bij landschapsfotografie is om de grootte van een object zo goed mogelijk over te brengen. De schaal verdwijnt vaak, omdat bijvoorbeeld het gebergte alleen staat en er niks is dat kan ‘bewijzen’ dat het echt zo hoog is. Maar dit kun je oplossen door iets (of iemand) op de voorgrond te plaatsen. Door een persoon in beeld te brengen, kan het publiek zich beter inbeelden hoe hoog een gebergte of hoe diep een ravijn is. Hierdoor lijkt de foto meteen realistischer.

Bekijk de mooiste natuur- en landschapsfoto's in de Lezersgallery

Levendig en persoonlijk

Mensen erbij betrekken kan een persoonlijk gevoel geven. Als mensen iemand anders zien die daar staat, gaan ze snel inbeelden dat zij daar zelf ook staan. Dit brengt de foto tot leven. Door een persoon voor een landschap te plaatsen, bijvoorbeeld als silhouet, kan dat een mysterieus gevoel opwekken. Het dramagehalte is hoger en roept allerlei vragen op bij mensen. 

Upload jouw landschapsfoto's in onze gallery

afbeelding van Samantha Ribeiro

Samantha Ribeiro | Redacteur

Bekijk alle artikelen van Samantha