Tijdens welk uur maak je de beste foto's?

Landschapsfotografie: De beste resultaten in het blauwe of gouden uur?

Senta Bemelman 1649
Je hebt vast eerder over de magische uren bij landschapsfotografie gehoord. Maar op welk moment krijg je de beste resultaten. Het gouden of blauwe uur?

Bij landschapsfotografie werk je met natuurlijk licht. Daglicht is op te delen in een aantal fases, bepaald door de positie van de zon. Dit betekent dat je er geen controle over hebt zoals bij studiofotografie en dat het licht ook steeds verandert. Tussen zonsopgang en zonsondergang heb je een breed scala aan soorten licht en ook het weer heeft hier ook invloed op. Daarnaast heb je nog zogeheten ‘magische uren.’ Dit zijn de schermeruren in de ochtend en avond waarbij de lucht op een specifieke manier kleurt.

Blauwe uur

Om het blauwe uur vast te leggen moet je vroeg uit de veren. Net voor zonsopgang krijgt het landschap blauwe tinten en een koele kleurtoon. Tijdens deze uren is er vaak niemand te bekennen in de omgeving die je fotografeert.

Gouden uur

Wanneer de zon ondergaat wordt de lucht gesierd door gele, oranje en rode kleuren. Wanneer je tijdens het gouden uur fotografeert, krijg je te maken met een warme kleurtoon in je foto’s. Vaak zijn op dit tijdstip meer mensen in de natuur te vinden die ook genieten van de zonsondergang of een wandeling maken.

Beste resultaat

In de onderstaande video leer je meer over fotograferen tijdens het blauwe uur. De fotograaf pleit voor het fotograferen in de ochtenduren.Deze video is  in het Engels, maar gemakkelijk met Nederlandse ondertiteling te bekijken. Klik op het knopje met ‘CC’ en Engelse ondertiteling verschijnt. Klik vervolgens op het tandwielicoontje om de instellingen aan te passen. Kies voor de optie ‘subtitles’ om de ondertiteling aan te passen en gebruik de  ‘auto translate’ optie om de tekst in een andere taal te krijgen. Lukt dit niet in het venster op onze website, klik dan op de YouTube-knop om naar de originele videolocatie te gaan. Hier kun je op de bovenstaande manier de ondertiteling aanpassen. Bij sommige video’s werkt de vertaalfunctie niet optimaal, waardoor je soms vreemde zinnen voorbij ziet komen. Voor het grootste gedeelte levert de vertaalfunctie echter een prima resultaat op en is de ondertiteling goed te begrijpen.

Er is niet per se een uur dat betere foto’s oplevert. Zowel het gouden als blauwe uur heeft een eigen charme en zijn daardoor lastig met elkaar te vergelijken. Het enige punt waarop het blauwe uur een streepje voor heeft, is het ontbreken van andere personen in beeld. In de vroege uren heb je een kleinere kans op personen die je compositie kunnen benadelen. Daarnaast is het ook een persoonlijke keuze. Sommige fotografen vinden koele tinten beter bij hun stijl passen terwijl anderen juist de warme keurtoon willen vangen met hun lens. Tijdens welk uur fotografeer jij het liefste?

afbeelding van Senta Bemelman

Senta Bemelman | Redacteur

Bekijk alle artikelen van Senta

afbeelding van hansbuls66_92159

Ik fotografeer het liefst 's avonds tijdends het blauwe uurtje.