Laat je niet foppen door je cameraschermpje

Laat je niet foppen door je cameraschermpje

Fokelien Broekstra 220
Het LCD-schermpje van je camera kan je soms flink in de maling nemen. Soms lijkt een foto onscherp op het kleine schermpje maar blijkt de opname op de computer gewoon goed te zijn. Het zijn vertekeningen die je door de kwaliteit van je schermpje niet opmerkt.

Inzoomen

Zorg dat je op locatie altijd even inzoomt op je foto. Hierdoor kun je beter bekijken of het onderwerp scherp is, bekijk voor de zekerheid ook nog even de andere delen van je foto. Mocht je er achter komen dat je onderwerp onscherp is of zijn omgeving, maak dan nog een foto! Zo lang je op locatie bent heb je hier de mogelijkheid toe.

Kleuren

Soms kunnen de kleuren op het kleine schermen afwijken van wat er op de computer zichtbaar is. Daarom is het handig om in het begin te kijken hoe groot de verschillen zijn. Kopieer de foto’s daarom eens vanaf je geheugenkaart naar je computer, maar verwijder de foto’s nog niet van je geheugenkaart. Steek deze terug in je camera en begin met foto’s vergelijken. Je zult zien dat sommige kleuren heel erg afwijken en de andere gelijk blijven. Doordat je op deze manier leert wat de afwijking van je camera is, kun je gelijk betere foto’s maken.

Wacht met verwijderen

Soms hebben mensen een foto gemaakt maar klagen ze over de ruis die te zien is op hun kleine schermpje als ze flink ingezoomd zijn. Verwijder deze foto’s niet! Sommige LCD-schermpjes hebben niet zo veel pixels en hoge resolutie waardoor er eerder ruis zichtbaar is. Dit kan op je computerscherm daarom zelfs helemaal verdwijnen.

Histogram

Je kunt er ook altijd nog voor kiezen om je histogram af te lezen. Hierdoor weet je ook hoeveel tonen er van welke kleurtype er in je foto zit. In de basiscursus lees je hier meer over.

Vertrouw jij het LCD-scherm van je camera?

afbeelding van Fokelien Broekstra

Fokelien Broekstra | Redacteur

Bekijk alle artikelen van Fokelien