Kun je foto’s van zonsopgang en zonsondergang uit elkaar halen?

Kun je foto’s van zonsopgang en zonsondergang uit elkaar halen?

Senta Bemelman 1810
Een zonsopgang, of -ondergang fotograferen is leuk. Maar weet jij ook op basis van een foto in te schatten welk natuurverschijnsel je ziet. Kun jij vaststellen op welke foto de zon op komt of ondergaat?

Fotografen gaan vaak vroeg op pad om de eerst zonnestralen in beeld te brengen. Of blijven langer op locatie om juist de zonsondergang te fotograferen. Uiteraard is dit iets anders in de winter, wanneer de zon later opkomt en eerder ondergaat.

Onderscheiden

Het onderscheid maken tussen een zonsondergang en een zonsopgang kan best lastig zijn op basis van een foto. Wanneer je de zonsopgang in het echt ziet, registreer je sneller kleuren en licht omdat je ogen gewend zijn aan de nacht. Een zonsondergang registreer je anders omdat je ogen al gewend zijn aan het licht. Je registreert  minder snel dat de hoeveelheid licht afneemt.

Komt de zon op of gaat deze onder in deze foto?

In de onderstaande video kun je jouw inschattingsvermogen testen. Herken jij wat een zonsopgang is? Of zie jij direct dat het om een zonsondergang gaat? Deze video is  in het Engels, maar gemakkelijk met Nederlandse ondertiteling te bekijken. Klik op het knopje met ‘CC’ en Engelse ondertiteling verschijnt. Klik vervolgens op het tandwielicoontje om de instellingen aan te passen. Kies voor de optie ‘subtitles’ om de ondertiteling aan te passen en gebruik de  ‘auto translate’ optie om de tekst in een andere taal te krijgen. Lukt dit niet in het venster op onze website, klik dan op de YouTube-knop om naar de originele videolocatie te gaan. Hier kun je op de bovenstaande manier de ondertiteling aanpassen. Bij sommige video’s werkt de vertaalfunctie niet optimaal, waardoor je soms vreemde zinnen voorbij ziet komen. Voor het grootste gedeelte levert de vertaalfunctie echter een prima resultaat op en is de ondertiteling goed te begrijpen.

Let op dat je eerst de video bekijkt, voordat je verder leest. Onder de video staan namelijk de antwoorden.

Antwoorden uit de video

Afbeelding 1: Zonsondergang
Afbeelding 2. Zonsondergang
Afbeelding 3. Zonsondergang
Afbeelding 4. Zonsopgang
Afbeelding 5. Zonsopgang
Afbeelding 6 Zonsopgang

Leer ook hoe je zelf een zonsondergang of zonsopgang goed op de foto zet.

 

afbeelding van Senta Bemelman

Senta Bemelman | Redacteur

Bekijk alle artikelen van Senta