Krijg meer klanten als fotograaf

Krijg meer klanten als fotograaf

Senta Bemelman 413
Ben jij toe aan de volgende stap in je carrière en wil je geld verdienen met jouw hobby. Dan is het niet alleen belangrijk dat je de techniek onder de knie hebt, maar ook dat je geïnteresseerden vindt, die mogelijk klanten worden. Met deze tips zorg je ervoor dat dit lukt.

Als fotograaf wil je jezelf ontwikkelen. Maar kom je er op gegeven moment achter dat je fotografie meer ziet als een baan dan een hobby, dan is het tijd voor de volgende stap. Je gaat een carrière opzetten, maar waar begin je precies?

Werk aan je portfolio

Zorg er allereest voor dat je mogelijke klanten een goed beeld van je krijgen. Bouw een sterk protfolio op en ben kritisch over de foto’s die je daarin opneemt. Let erop dat je afwisselende foto’s kiest die van goede kwaliteit zijn. Let daarnaast ook op hoe deze foto’s overeenstemmen met jouw persoonlijkheid en fotografiestijl.

Als je mogelijke klanten een mooi en overzichtelijk beeld van jouw werk laat zien, kunnen zij sneller geïnteresseerd zijn dan wanneer je geen portfolio hebt. Hoe visueel aantrekkelijker jouw portfolio is, hoe meer indruk dit achterlaat. Investeer tijd in het opbouwen van je portfolio.

Denk na over de prijs

Ook het prijskaartje is belangrijk. Weet van tevoren hoeveel jij vraagt en hoe dit wordt aangeboden aan klanten. Je kan bijvoorbeeld kiezen voor een totaalprijs of een bedrag per uur.

Daarnaast kan ook een fotografiecontract een handige ondersteuning zijn bij het afspreken van de prijs. Hiermee biedt jij jezelf en de klant een garantie. Als jij aan mogelijke klanten het prijskaartje laat zien, schep je duidelijkheid.

Vergroot je netwerk

Probeer een netwerk op te bouwen door regelmatig naar openbare evenementen te gaan en mensen te fotograferen (met toestemming). Ga bijvoorbeeld ook naar fotografie evenementen en leer professionals kennen en doe meer kennis op over het vak en leer trucs over freelancen. Bij veel evenementen zijn ook lezingen van bekende fotografen.

Bekijk in de onderstaande video meer tips over het krijgen van meer klanten.

afbeelding van Senta Bemelman

Senta Bemelman | Redacteur

Bekijk alle artikelen van Senta