Kleurrook onderwater fotograferen

Kleurrook onderwater fotograferen

Senta Bemelman 579
Mooie kleurwolken in het water. Dit klinkt als een surrealistische droom, maar kun je zelf al tot stand brengen in je eigen woonkamer!

Thuis

Zoek een vrije hoek in de kamer met een witte muur en schuif hier een tafel tegenaan. Leg wit papier op de tafel. Daarnaast heb je ook nodig:

  • Een doorzichtige bak met water (een viskom kan ook)
  • Pipet
  • Kleureninkt
  • Statief
  • (Fotografie)Lamp
  • Afstandsbediening

Het is erg leuk om twee inktdruppels tegelijk in het water te laten samenkomen. Hierdoor krijg je verassende kleur- en vormcreaties. Fotografeer je met meerdere kleuren? Kijk dan een vriend of vriendin lief aan om te assisteren. Daardoor kun je nog beter focussen op het mooi in beeld krijgen ervan!

Snelle sluitertijd

Een snelle sluitertijd is de sleutel tot het vastleggen van de inkt. Kies een snelle sluitertijd van bijvoorbeeld 1/1000. Hiermee bevries je de snel van vorm veranderende inktwolken. Lees hier uitgebreid over de werking van de sluitertijd. Timing is daarbij erg belangrijk. Zorg dat je voldoende foto’s maakt en dat je direct na het druppelen van inkt met je camera paraat staat. Gebruik een afstandsbediening om zo snel mogelijk te reageren.

Belicht de achtergrond

Door de achtergrond te belichten, voorkom je donkere, onscherpe foto’s. Flitslicht van voren of aan de zijkant kan vervelende reflecties opleveren door de glazen bak. Fotografeer je in de studio, plaats dan een lamp achter het doek. Gebruik je een muur plaats dan een lamp met niet te hard licht op een positie waar het licht de muur raakt, maar niet de glazen bak. Zet de lamp ook niet te dichtbij, daardoor verspreid je het licht.

Oefenen

Inktdruppels fotograferen is erg lastig en vergt veel oefening. Wees niet teleurgesteld als dit de eerste keer niet lukt. Blijf het proberen. Gebruik ook deze aanvullende tips

afbeelding van Senta Bemelman

Senta Bemelman | Redacteur

Bekijk alle artikelen van Senta