Kleurkalibratie noodzakelijk voor betere foto’s

Kleurkalibratie noodzakelijk voor betere foto’s

Senta Bemelman 2339
Fotograaf en datakleurdeskundige David Cardinal benadrukt het belang van kleurkalibratie. Dit is handig zodat je niet verrast wordt door een afwijkende afdruk van jouw favoriete foto. Handmatig kalibreren is lastig, maar er zijn genoeg gadgets zoals de Spyder 5 die kleurkalibratie gemakkelijk maken.

Vaak ogen foto’s prachtig op je monitor, maar lijken de kleuren in de verste verte niet op het origineel, wanneer je deze afdrukt. Het probleem is dat in sommige gevallen het International Color Consortium-profiel (ICC-profiel) van je beeldscherm niet is afgestemd op het kleurenprofiel van je camera. Volgens David is het onmogelijk om als fotograaf zonder gekalibreerd beeldscherm te werken. In een interview met Photo District News gaat hij uitgebreid in op het belang van kleurkalibratie.

Kalibreren

Het kleurenprofiel handmatig herstellen is een flinke opgave als je niet zo bekend bent met kleurenprofielen. Gelukkig zijn er ook handige gadgets op de markt die het werk voor je uitvoeren. Bevestig bijvoorbeeld een Spyder 5 kleurkalibratiesysteem aan je beeldscherm en dan kun je toekijken hoe de kleuren van de monitor hersteld worden. In de onderstaande video beschrijft fotograaf Mark Wallace hoe je met een Spyder 5 kleurkalibratiesysteem de kleuren van jouw beeldscherm kunt optimaliseren. 

afbeelding van Senta Bemelman

Senta Bemelman | Redacteur

Bekijk alle artikelen van Senta