Kinderfotografie: zak door je knieën

Kinderfotografie: zak door je knieën

Fokelien Broekstra 469
Kinderen zijn vaak nog niet zo groot. Als jij rechtop staat, heb je waarschijnlijk gemerkt dat je minder mooie foto’s maakt dan wanneer je op ooghoogte met hun bent. Ons advies is dus ook: Zak door je knieën!

Kinderen

Kinderen hebben een andere manier van aanpak nodig dan een volwassen model. Jonge kinderen zijn vaak verlegen of bang in een vreemde omgeving en de iets oudere groep heeft juist zijn eigenwijze trekjes die je moet zien te doorbreken. Het is dus een hele uitdaging om ze op het juiste moment leuk op foto te zetten.

Ooghoogte

Als je rechtop staat toren je waarschijnlijk boven de kinderen uit, dit kunnen ze eng vinden waardoor er al snel een afstand tussen jou en het kind ontstaat. Als je door je knieën zakt, maak je eerder contact. Het contact is later belangrijk om het model, dat in dit geval het kind is, te sturen. Eerder beschreven we dat je bij hele jonge kinderen achter je camera weg moet komen. Dit geldt natuurlijk nog steeds, maar positioneer de camera wel op ooghoogte van het kind.

Perspectief

Het perspectief is op ooghoogte ook toegankelijker. Stel je zou vanuit een hoogte fotograferen, dan kijk je op een kind neer. Je zult merken dat het hierdoor nog kleiner gaat lijken dan dat het op dit moment is. Het beeld kan hierdoor vervormen. Als je veel lager dan het kind gaat fotograferen, krijgt het een autoritaire uitstraling. Ook hier heb je niks aan. Het kind krijgt hierdoor juist een bazige uitstraling. Hou daarom altijd de ooghoogte in acht. Hierdoor krijg je het beste beeld van het kind. 

Wat is jouw manier om kinderen te fotograferen?

afbeelding van Fokelien Broekstra

Fokelien Broekstra | Redacteur

Bekijk alle artikelen van Fokelien