Kinderfotografie: een paar handige voorbereidings tips

Kinderfotografie: een paar handige voorbereiding tips

Fokelien Broekstra 441
Je eigen kinderen fotograferen of kinderen die dicht bij je staan is niet zo moeilijk. Ze zullen luisteren als jij een aanwijzing geeft. Een vreemd kind kan een stuk lastiger zijn. Wij zetten daarom een aantal handige tips op een rij om het fotograferen van een kind te vergemakkelijken.

Dwingen is de boosdoener

Als je met een vreemd kind in een fotoshoot zit, wil hij soms niet luisteren of kan flink angstig zijn. Ouders proberen hun kind te laten lachen, maar daar denkt het kindje waarschijnlijk heel anders over. Bij kinderen is het beste om niks te forceren. Trek altijd wat extra tijd uit voor een kindershoot.  Hierdoor heb je net wat meer tijd om het kindje rustig te krijgen en op het geschikte moment op foto te zetten.

Spelenderwijs

Als er in jouw studio of op de fotolocatie niks interessants voor een kind te vinden of te doen is, zorg dan dat er wat speelgoed aanwezig is. Je hoeft dit natuurlijk niet speciaal aan te schaffen, je kan ook de ouders vragen om wat mee te nemen.

Omgeving

Je kunt er bij slecht weer voor kiezen om in een studio te fotograferen. Maar je doet een kind een groter plezier om een speeltuin te bezoeken. Door hem of haar lekker te laten spelen, kun jij heel rustig wat foto’s maken.

Kennismaken

Daarnaast is een goede kennismaking belangrijk. Als je een belangrijke shoot hebt kun je voor de shoot eens kennis maken in de vertrouwde omgeving van het modelletje. Denk bijvoorbeeld aan een bezoekje aan het ouderlijkhuis. Probeer contact te leggen met het kind door bijvoorbeeld eens met hem te spelen. Belangrijk daarin is om niks te forceren. Daarnaast kunnen de ouders hun kind al een paar dagen van te voren vertellen over de fotoshoot en wat er staat te gebeuren.

Kleding

Ouders hebben al snel de neiging om hun kind nieuwe, nette kleren aan te trekken. Dit is alleen een minder goed uitgangspunt voor de foto’s. Kinderen kunnen zich ongemakkelijk in de kleding voelen, dit zie je direct terug in de emoties in de foto.

Uitstellen

Informeer de ouders ook over de mogelijkheid om een shoot uit te stellen. Een kind dat ziek is, niet in de stemming is te krijgen is of het weer tegen zit (als je van plan bent een buitenshoot te doen).
 

afbeelding van Fokelien Broekstra

Fokelien Broekstra | Redacteur

Bekijk alle artikelen van Fokelien