Kijktip: Tegenlicht over de toegankelijkheid van drones

Kijktip: Tegenlicht over de toegankelijkheid van drones

Senta Bemelman 491
Drones lijken volledig geïntegreerd in onze samenleving. Je kijkt bijvoorbeeld niet raar op als de buurman even zijn drone uitlaat in het bos. De VPRO staat in het programma Tegenlicht stil bij de invasie van de drones. De aflevering wordt op zondag 17 april om 21.05 uur uitgezonden op NPO 2.

In de uitzending van Tegenlicht staat de VPRO stil bij de snelle ontwikkeling in het gebruik van drones. De kleine apparaten worden ingezet om pakketten te verzenden en als wapen door het Amerikaanse leger. Sinds drones op de commerciële markt kwamen, versnelde de ontwikkeling en werd het apparaat goedkoper en daarmee ook toegankelijker. De vraag die tijdens de uitzending centraal staat is: wat gebeurt er wanneer het luchtruim ineens toegankelijk wordt voor iedereen? Als een consument een drone koopt, is het doeleinde van de vliegende robot niet bekend. Dit kan voor recreatief gebruik zijn, maar ook voor foute doeleinden. 

Breed benaderd

In de aflevering wordt vanuit diverse perspectieven naar het gebruik van de drone gekeken. Zo komen onder andere Peter-Paul Verbeek (wetenschapsethicus TU Twente), Patrick Meier (humanitair technoloog), James Bridle (kunstenaar en schrijver), DannyMetall en Boris B. (drone-racers) en Parimal Kopardekar (NASA NextGen onderzoeker) aan het woord.

Tegenlicht

In het programma Tegenlicht worden nieuwe ideeën en trends onderzocht binnen de politiek, economie, maatschappij, technologie en wetenschap. Lees hier meer informatie over de reeks informatieve afleveringen.

Bekijk ook deze video waarin de Nederlandse politie een roofvogel traint om drones uit de lucht te halen. 

afbeelding van Senta Bemelman

Senta Bemelman | Redacteur

Bekijk alle artikelen van Senta