Kies het juiste diafragma voor portretfotografie

Kies het juiste diafragma voor portretfotografie

Fokelien Broekstra 840
Bij portretfotografie komt meer kijken dan alleen een foto maken. Je hebt contact met het model en je moet zorgen dat dit soepel verloopt. Om je een stap op weg te helpen naar de juiste instellingen, geven wij een uitleg over de verschillende diafragma waarden en instellingen. Bedenk eerst wat voor foto je wilt creëren, voor je verder gaat kijken naar de instellingen.

Diafragma

Er is niet een specifiek diafragmagetal dat geschikt is voor portretfotografie. Wil jij alleen de ogen scherp hebben? Dan kun je kiezen voor een zo klein mogelijk getal. Denk bijvoorbeeld aan f/2.8. Wil je ervoor zorgen dat het hele gezicht scherp is en ook de achtergrond herkenbaar blijft, dan is f/11 of hoger geschikt. Het juiste diafragma voor het beeld dat jij in je hoofd hebt, moet je testen en leren kennen. Ga bijvoorbeeld eens op pad met een huisgenoot, vriend of vriendin. Leer de verschillende diafragma waarden kennen en bekijk wat het beste past bij jouw beeld.

 

Camerastand

Het makkelijkste is om je camera op de A-stand in te stellen. Je stelt je diafragma in op het getal dat jij nodig denkt te hebben, je camera bepaalt vervolgens je sluitertijd. Maak een testfoto, ziet deze foto er goed uit, dan kun jij jezelf op andere zaken gaan concentreren zoals de belichting, compositie en je model.

Foto's zijn gemaakt door Judith Vrugt. Deel jouw beste portretfoto's in onze lezersgallery

afbeelding van Fokelien Broekstra

Fokelien Broekstra | Redacteur

Bekijk alle artikelen van Fokelien