Kies de juiste scherpte bij portretfotografie

Kies de juiste scherpte bij portretfotografie

Samantha Ribeiro 759
Voordat je een portret maakt van iemand, is het belangrijk om te weten hoeveel scherpte je in de foto wilt. Leer waar je op moet letten voor een haarscherpe plaat!

Diafragma

Kies je voor een klein diafragma, dus bijvoorbeeld f/7.1, worden zowel de voor- als achtergrond scherp in beeld gebracht met de juiste focus. Zorg ervoor dat de ogen, neus en het haar goed scherp zijn. Kijk tussen het fotograferen door even naar de gemaakte foto's en zoom in op deze onderdelen. Bij een groter diafragma van bijvoorbeeld f/2.8, is de achtergrond onscherp en wordt de volledige aandacht op het gezicht gevestigd. Dit wordt ook wel een portret met weinig scherptediepte genoemd. Door met de scherptediepte te spelen, kun je van een simpel portretje in een keer een indrukwekkende shot maken.

Wil je meer weten over diafragma bij portretten, klik dan hier

Ogen

De ogen van je model moeten altijd scherp zijn. Als mens kijk je automatisch het eerst naar de ogen van een persoon.  Als je de ogen heel scherp wil krijgen, plaats je het scherpstelpunt op één van de twee ogen. Je zal zien dat als je model recht voor je staat, de ogen scherp worden. Als de model schuin geposeerd staat, wordt het oog dat niet voor staat, waarschijnlijk minder scherp. Geen punt! Zolang het voorste oog maar scherp is. Maar natuurlijk moet je het zelf ook mooi vinden. Ontdek ook je persoonlijke voorkeur, je hoeft niet ieder model enkel recht of schuin te fotograferen. 

Meer weten? Lees dan dit artikel.

afbeelding van Samantha Ribeiro

Samantha Ribeiro | Redacteur

Bekijk alle artikelen van Samantha