Juiste afstand kiezen bij het maken van een portret

Juiste afstand kiezen bij het maken van een portret

Fokelien Broekstra 371
Is het jou weleens opgevallen dat je portret helemaal vervormd is? In de video van de Koldunov Brothers laten ze zien hoe geometrie in het gezicht afhankelijk is van de afstand tussen de camera en het model.

Afstand invloed op lichaam

Maak met een groothoeklens eens een foto van twee mensen die je beide een eind van elkaar af zet. Zet eerst je camera dichtbij je eerste model en maak een foto en verplaats vervolgens je camera een paar meter naar achter. Je zult zien dat je voorste model bij de eerste foto groter was dan je achterste model. Zodra jij je camera op een verdere afstand hebt geplaatst is dit effect verdwenen.

Invloed gezicht

Als je een close-up maakt met een groothoeklens wordt het gezicht een beetje vervormd. De neus wordt vergroot waardoor het hele gezicht uit zijn verband is. In de werkelijkheid is een neus kleiner dan een uur. Ga daarom ook nu wat verder van je model afstaan. Je kunt beter voor een portret een beetje inzoomen.

Video

Bekijk een duidelijke uitleg over de afstand van de camera en de invloed dat dit heeft op je foto in onderstaande filmpje. De Koldunov Brothers geven een duidelijk voorbeeld van de vervormingen van het gezicht door het lensgebruik. Door de verschillen naast elkaar te zien wordt je veel bewuster van de invloed van de lens op je foto. 

 

afbeelding van Fokelien Broekstra

Fokelien Broekstra | Redacteur

Bekijk alle artikelen van Fokelien