Jonge kinderen fotograferen: kom achter de camera vandaan

Jonge kinderen fotograferen: kom achter de camera vandaan

Fokelien Broekstra 740
Jonge kinderen zijn vaak lastig om goed op foto te zetten. De ouders proberen zich altijd met hun kinderen te bemoeien: ze moeten kijken, opletten, lachen, rechtop zitten etc. Soms denken we als fotograaf gewoon te moeilijk. Kom eens achter je camera weg en kijk wat er gebeurt.

Nieuwsgierig

Sommige kinderen zijn nieuwsgierig. Ze vinden het maar vreemd als er een meneer of mevrouw weggedoken zit achter een groot (vaak zwart) voorwerp. Sommige kinderen vinden het niet fijn als de persoon die ze voor zich hebben geen aandacht voor ze heeft. Als jij nog een oude camera hebt liggen kun je jonge kinderen hier kennis mee laten maken. Bekijk samen met hun de camera en leg uit dat je er foto’s mee kan maken. Voor sommige kinderen is dit een opstapje naar een leuke shoot. 

Achter je camera weg

Als fotograaf moet je na het kennismakingsmoment natuurlijk niet weg duiken achter de camera. Zorg dat je met een pop als model al ongeveer hebt vastgesteld hoe je de belichting wil hebben. Ook kun je de camera alvast positioneren op een statief en verder instellen. Als alles helemaal gereed is, kun je een zelfontspanner bevestigen aan je camera. Je kunt door de afstandsbediening achter je camera weg komen en contact maken met het kindje. Je zult merken als er contact is, dat jij met een gekke bek al een grijns op het gezicht van een kindje kunt toveren. Durf uit je comfortzone te stappen, soms moet je eens gek doen om een mooie foto te krijgen.

Uitzonderingen

Er zijn ook kinderen die helemaal niks van vreemden willen weten, ze gaan huilen of lopen weg uit je beeld. Laat dit de moed niet in de schoenen doen zinken. Soms kunnen ouders de redders in nood zijn. Leg ze bijvoorbeeld uit wat het plan is en laat hun ervoor zorgen dat het kindje in die positie komt. Zorg er ook voor dat je altijd speelgoed bij de hand hebt. Kinderen kunnen helemaal vrolijk worden van een knuffeltje of een auto.

Ouders

Soms kunnen ouders een aanvulling zijn bij jou kindershoot. Ze kunnen hun kind sturen, met de ouders hebben de kinderen een vertrouwelijke band, ze zullen zich hierdoor sneller op hun gemak voelen. Hou er wel rekening mee dat jij de fotograaf bent, laat de regie dus niet overnemen door de moeder of vader.

Deel jouw mooiste portretfoto van kinderen in onze lezersgallery.

afbeelding van Fokelien Broekstra

Fokelien Broekstra | Redacteur

Bekijk alle artikelen van Fokelien