Je eerste camera als straatfotograaf

Je eerste camera als straatfotograaf

Senta Bemelman 949
Ben je op zoek naar jouw eerste camera en ligt jouw hart bij de straatfotografie? Lees nu waar jij rekening mee moet houden!

Straatfotografie is snel, levendig en chaotisch. Ben je nog niet zo bekend met fotografie dan kan dit vrij overdonderend zijn. Maar nog voordat je de hort op gaat, is het belangrijk om stil te staan met wat je op pad gaat. De belangrijkste punten bij die zoektocht zijn: het type camera en het budget.

Type

Spiegelreflex

Je hebt verschillende soorten camera’s. Je hebt de grote spiegelreflexcamera’s, waarmee je veel instellingen kunt wijzigen. De camera maakt gebruik van een spiegeltje tijdens het fotograferen. In slow-motion kun je precies zien hoe een foto hiermee gemaakt wordt. Veel fotografen geven de voorkeur aan een spiegelreflexcamera omdat je verschillende lenzen erop kan bevestigen. Dit type camera kun je beschouwen als een investering. Een camera van redelijke kwaliteit kost al snel tussen de 300 en 400 euro.

Weet je bij voorbaat al dat het een spiegelreflex wordt? Stel jezelf dan deze vragen om sneller jouw perfecte camera te vinden. 

Compactcamera

Een compactcamera is kleiner van formaat en heeft vaak ook geen verwisselbare lens. Bij de compactcamera maak je gebruik van optische zoom.

Wil je eerst comfortabel raken met fotograferen en vind je de overstap naar een spiegelreflex te groot? Dan is een compactcamera een goede optie.  De kosten zijn vergelijkbaar met een spiegelrefelx en lopen uiteen tussen de 200 en 800 euro. Compactcamera’s hebben over het algemeen een kleinere sensor, waardoor je mogelijk eerder ruis of korrels ziet. Maar de kwaliteit van compactcamera’s is de laatste jaren onder handen genomen, waardoor het onderscheid tussen een foto met een spiegelreflex en een compactcamera steeds minder duidelijk wordt. Kijk bijvoorbeeld naar de Canon Powershot G5X.

Als straatfotograaf heb je baat bij een compactcamera vanwege het gewicht en het gebruikersgemak. De camera neemt weinig plaats in beslag en tover je gemakkelijk uit je tas. Je hoeft ook geen zware lenzen mee te slepen en hoeft ook tussendoor niet van lens te wisselen.

Welk type camera gaat jouw voorkeur naar uit?

afbeelding van Senta Bemelman

Senta Bemelman | Redacteur

Bekijk alle artikelen van Senta