Je camera-apparatuur terug vinden door de exif-gegevens

Je camera-apparatuur terug vinden door de exif-gegevens

Fokelien Broekstra 837
Als je camera-apparatuur gestolen wordt is dit natuurlijk een ramp. De kans dat je camera teruggevonden gaat worden is erg klein. Maar wist jij dat je een camera kan zoeken met behulp van de exif-gegevens?

Websites

Er zijn verschillende websites online te vinden waar je een foto kan plaatsen en kan achterhalen op welke website dit wordt gedaan. Twee van deze websites zijn CameraTrace en Stolen Camera Finder. De websites maken gebruik van de exif-gegevens die in je foto worden meegestuurd. In de exif-gegevens staat niet alleen met welke instellingen jij de foto hebt gemaakt, vaak staat er ook een serienummer in de gegevens verwerkt.

Handig?

Natuurlijk is het een super handig systeem voor wanneer jouw serienummer in de exif-gegevens staan. Maar er zijn ook genoeg camera’s die dit niet hebben. De Sony-toestellen laten vaak het serienummer weg uit de exif-gegevens en wanneer een foto op Facebook komt te staan verdwijnt ook de exif-data.

Kosten

Voor Stolen Camera Finder hoef je niks te betalen. Mocht je apparatuur ooit gestolen worden, dan kun je deze optie dus altijd proberen. Cameratrace kost je tien dollar per camera.

Laag

Natuurlijk is de kans klein dat je jouw camera ooit terug krijgt via dit systeem. Er zijn nog veel meer manieren om zelf research te kunnen doen. Denk hierbij aan tweedehands verkoopsites afspeuren, soms worden de camera’s hier een paar dagen of weken later aangeboden.
 

afbeelding van Fokelien Broekstra

Fokelien Broekstra | Redacteur

Bekijk alle artikelen van Fokelien