Je angsten overwinnen als portretfotograaf

Je angsten overwinnen als portretfotograaf

Senta Bemelman 195
Portretten schieten is natuurlijk vrij eng omdat je met een model werkt. Met deze tips overwin je angsten als portretfotograaf.

Breekt het zweet al uit bij de gedachte aan een samenwerking met een model, maar ligt jouw passie toch bij portretfotografie? Leer de zenuwen onder controle houden.

Kern

Zoek uit waar de onzekere of angstige gevoelens vandaan komen. Heb je een nare ervaring met een model tijdens de fotoshoot gehad? Vraag jezelf het volgende af:

  • Hoe voel ik me tijdens het fotograferen?
  • In welke situatie voel ik me ongemakkelijk of angstig?
  • Waardoor komt dit?

Door tot de kern van het probleem te komen, zorg je ervoor dat je de oplossing kan zoeken. De oorzaak kan heel divers zijn. Probeer de onderstaande basistips om het hoofd koel te houden.

Comfortabel

Een manier om je angsten te overwinnen is door je op je gemak te voelen. Zorg dat jij je comfortabel voelt in de omgeving waar je fotografeert. Verken de locatie voordat je er fotografeert. Ga ruim voor de fotoshoot erheen en maak alvast wat testfoto’s. Ook al is het model niet aanwezig, raak je comfortabel met de omgeving. Dit is een voordeel. Blijf vooral diep ademhalen en raak niet in paniek als er onverhoopt onverwachte dingen gebeuren.  

Stap-voor-stap

De oplossing voor jouw problemen komt niet uit de lucht vallen en dringt vaak niet in een keer door. Over je zenuwen en angsten heen komen is een proces waar veel tijd in gaat zitten. Accepteer dat je stap-voor-stap leert en leg de lat niet te hoog voor jezelf. Wees je erg bewust van je eigen grenzen. Soms is het goed om jezelf te forceren om je over een grens heen te zetten, maar in andere gevallen is het niet erg om binnen je comfortabele grenzen te bewegen.

Zelfvertrouwen

Werk ook aan je zelfvertrouwen door niet in te gaan op negatieve gedachten. Herken deze gedachten, en probeer deze te vervangen met een positieve boodschap. Denk bijvoorbeeld niet: ‘ Ik kan geen goede foto maken’ of ‘Ik heb geen talent.’ Maar probeer een positieve gedachte in de plaats te zetten zoals: ‘Ik heb plezier in het fotograferen’ of ‘ Ik hoef mezelf niet te bewijzen.’ Hierdoor ben je positiever tijdens het fotograferen en straal je dit ook uit.

Kijk hier voor nog meer tips om angsten te overwinnen.

afbeelding van Senta Bemelman

Senta Bemelman | Redacteur

Bekijk alle artikelen van Senta