Interessante onderwerpen voor een mooie reflectiefoto

Interessante onderwerpen voor een mooie reflectiefoto

Senta Bemelman 819
Portretten die je via een wateroppervlak maakt, kunnen de realiteit op een interessante manier weerspiegelen. Waardoor je ineens heel anders op straat rondloopt na een flinke regenbui. Leer nu welke onderwerpen zich goed lenen voor een reflectiefoto.

Een mooie reflectie kan je foto een stuk interessanter maken. Via de reflectie in het water (of een glanzend oppervlak) vang je op een unieke manier het onderwerp met je lens.

Surrealistisch

Veel foto's met reflecties hebben een surrealistische sfeer. Doordat je elementen in beeld brengt, die eigenlijk niet echt binnen het frame staan, ontstaat er een dubbele wereld. Als fotograaf speel je met de werkelijkheid. Leer nu hoe je reflecties gebruikt om een foto te maken waarop het lijkt dat twee werelden in elkaar overlopen.

Plassen

De makkelijkste manier om reflecties te fotograferen is door middel van plassen. Wanneer het net opklaart, zijn de straten nog bekleed met een laagje regenwater. Ideaal om een mooi portret te schieten van een voorbijganger. Kniel naast of voor de plas en fotografeer vanuit een lage hoek. In principe is elk wateroppervlak geschikt. Zelfs een glas water kan een interessante reflectie opleveren.

Glanzende voorwerpen

Bij metrostations heb je vaak metalen glanzende muren. Het is interessant als je model zo gaat staan, dat hij of zij in het oppervlak wordt gereflecteerd.  Je kunt ook het glas van een tramhokje gebruiken voor een interessante reflectie. Op sommige plekken heb je ook stenen bankjes die bomen, of gebouwen op een unieke manier weerspiegelen. Laat je model plaatsnemen op de bank en maak vanaf een hoog standpunt. Een nieuwe omgeving ontstaat rondom je model. Een andere leuke manier om een interessant portret te kieken is door je model een zonnebril te laten dragen. Fotografeer de reflectie die je ziet in de bril. 

Kleurenspel

Bij zonsondergangen aan zee, kan de rode gloed perfect gereflecteerd worden in het wateroppervlak. Fotografeer bijvoorbeeld ook in de avond de huizen aan het water van een wereldstad. Vaak hebben de gebouwen verschillende uitstralingen en vrlichting. Deze worden mooi gereflecteerd in het donkere wateroppervlak. Ook een rivier, waar geen daglicht direct op schijnt, kun je doen opleven door een kleurrijke reflectie. Zorg er bijvoorbeeld voor dat je zo staat, dat een bebosde bergtop, die door de zon verlicht wordt, in de reflectie terugkomt.

Kies je plek

In principe gaat het erom dat een reflectie zichbaar is. Dit hoeft niet een haarscherpe reflectie van het onderwerp te zijn, maar kan ook alleen de contouren of kleuren vangen. Observeer hoe het licht valt en wissel van perspectief, zodat je precies ziet wat er in de reflectie verschijnt. Gebruik je een model, laat hem of haar dan ook wisselen met de afstand tot de reflectiebron. Zorg er het liefste voor dat het licht niet direct op het oppervlak, maar op jouw onderwerp terecht komt. Experimenteer, beweeg veel, loop om je onderwerp heen en maak veel testfoto's.


Raak ook geïnspireerd door deze mooie fotoreeks van de roze Lagune van Mexico.

 

afbeelding van Senta Bemelman

Senta Bemelman | Redacteur

Bekijk alle artikelen van Senta