Instellingen: vogels in de vlucht fotograferen

Instellingen: vogels in de vlucht fotograferen

Fokelien Broekstra 2212
Vliegende vogels zijn ontzettend lastig om mooi op foto te krijgen. Als jij even met je instellingen aan het prutsen bent of aan het scherpstellen bent, kan de vogel alweer gevlogen zijn. Snel kunnen handelen is daarom extra belangrijk.

Sluitertijd

Vogelfotografen sferen bij een sluitertijd van 1/1600 of 1/4000. Vogels vliegen soms met ruim negentig kilometer per uur door de licht waardoor je een enorme snelheid scherp wil vastleggen. Als je zelf de vleugelbewegingen goed scherp wil hebben, is het soms nodig om met een nog langere sluitertijd te gaan werken.

Compenseren

Omdat je met een enorm korte sluitertijd werkt. Moet je af en toe een beetje compenseren. De ISO-waarde kan al snel oplopen naar 800 of 1600. Het diafragma zal zo rond de F/5.6 en F/8.0 liggen. De ISO-waarde schiet behoorlijk omhoog. Dit is de enige mogelijkheid om een scherpe en goed belichte vliegende foto te krijgen van de vogel.

Focuspunt

Vogels vliegen snel door de lucht, handmatig scherpstellen zal dus vaak geen succes zijn. Als je net begint met fotograferen kan je beter een vast focuspunt instellen. Gebruik hier op een Canon: Al Servo voor, en op de Nikon Continuous/ AF-C. Hierdoor is het makkelijker om een vogel in vlucht te volgen en scherp te stellen.
 

afbeelding van Fokelien Broekstra

Fokelien Broekstra | Redacteur

Bekijk alle artikelen van Fokelien