Instagram: Laat een goede eerste indruk achter

Instagram: Laat een goede eerste indruk achter

Senta Bemelman 489
Als fotograaf wil jij jezelf op de beste manier presenteren aan de wereld. Instagram kan hier goed bij helpen mits je dit op de juiste manier gebruikt. Leer hoe jij in een oogopslag een goede indruk achter laat.

Met Instagram kun je jouw foto’s met de gehele online wereld delen. Hierdoor kun jij jezelf toonbaar maken als fotograaf en eventueel feedback krijgen in de vorm van een reactie. Daarnaast kun je als fotograaf Instagram ook gebruiken ter inspiratie. Zoek interessante fotografen op, volg ze en leer van hun werk.

Eerste indruk

De eerste indruk die je op een ander maakt is erg belangrijk. Dit is het punt waar mensen aan terugdenken of op basis waarvan je beoordeeld wordt, zonder dat ze jou echt kennen. Sinds de komst van het online tijdperk zijn eerste indrukken niet alleen in persoon, maar ook op het web. Wanneer je een sollicitatiegesprek hebt, kun je er vrijwel zeker vanuit gaan dat je mogelijke werkgever jouw via Google of Facebook opzoekt. Op basis van jouw posts of foto’s zal hij of zij een bepaald beeld over jou vormen.

Het is belangrijk om je bewust te zijn van de manier waarop jij je presenteert. Doe bijvoorbeeld deze test en zie hoe makkelijk je een oordeel velt over een persoon op basis van de eerste indruk die jij krijgt.

Zelf doen

Je kan door bepaalde trucs jouw Instagram-pagina aantrekkelijker maken. Verlies je echter niet in alle tips en adviezen tot in de puntjes te verwerken op je pagina. Zorg er vooral voor dat jouw Instagram-portfolio een persoonlijke weergave is van wie jij bent als individu en fotograaf.

Variatie

Upload afwisselende foto’s. Wissel totaalshots af met close-upfoto’s. Zorg dat je niet alleen dezelfde kleuren ziet in je foto’s. Ga ook af en toe voor een zwart-wit kiekje. Houd regelmatig je pagina in de gaten en kijk naar het overzicht om dit te bekijken.  Zie je bijvoorbeeld dat je veel close-up foto’s hebt van ogen? Kies dan voor een totaal andere plaat zoals een architectuur- of een mooie landschapsfoto.

Waarom variatie?

Door verschillende soorten beelden op jouw Instagram-pagina te plaatsen ziet de persoon die ernaar kijkt, direct dat je afwisselende foto’s kan maken. Je laat zien dat je niet eentonig bent.

Stijl

Het volgende punt lijkt misschien tegenstrijdig met het bovengenoemde. Maar door een bepaalde stijl te ontwikkelen creëer je en herkenbare foto. Dit kan door een bepaald genre te kiezen zoals landschapsfotografie. Maar dit betekent niet dat een eigen stijl betekent dat je één soort foto maakt of eentonig bent. Je kan bijvoorbeeld als je graag met lange sluitertijd fotografeert dit op veel verschillende manieren laten terugkomen zoals je op de onderstaande foto’s ziet.

Waarom stijl?

Als je een persoonlijke stijl ontwikkelt, vertel je veel over jezelf zonder woorden te gebruiken. Mensen kunnen in een oogopslag zien wie jij bent als fotograaf en je kunt ook opvallen in de menigte. Lees hier hoe je aan een eigen signatuur werkt.

Lees hier nog meer tips om jezelf goed op Instagram te presenteren. 

afbeelding van Senta Bemelman

Senta Bemelman | Redacteur

Bekijk alle artikelen van Senta