Inspiratietip: Fotografeer verval

Inspiratietip: Fotografeer verval

Senta Bemelman 587
Met fotografie kun je tijd aanduiden. Fotografeer bijvoorbeeld de overgang van herfst naar winter door te focussen op het verval van de natuur.

In de winter staat verval centraal en vallen de bladeren van bomen en gaan op in de natuur. De kale takken en oplossende bladeren op de grond lenen zich prachtig voor een foto.

Stilstaan

Een belangrijk doel van het fotograferen binnen het thema ‘verval’ is dat je de kijker laat stilstaan bij de verandering die heeft plaatsgevonden.

Je kunt ook een fotoreeks maken, waardoor het vergaan nog duidelijker wordt. Een simpel voorbeeld is dat je drie foto’s maakt van een koekje. Op de eerste foto is deze volledig intact, op de tweede foto heeft iemand een hapje uit het koekje genomen en op de derde foto zijn slechts kruimels over. Ook bij Urbex-fotografie staat verval centraal. Bij dit type fotografie worden oude, vervallend gebouwen en plaatsen gefotografeerd. 

Close-up

Bij close-upfoto’s wordt je direct geconfronteerd met het onderwerp. Dit werkt goed bij foto’s van verval omdat het jouw doel benadrukt, mensen bewust maken. Je kan er niet omheen en wordt niet afgeleid door andere elementen binnen het frame.

Hoe benadruk jij tijd in jouw foto’s?

afbeelding van Senta Bemelman

Senta Bemelman | Redacteur

Bekijk alle artikelen van Senta