Inspiratie: silhouetfotografie

Inspiratie: silhouetfotografie

Senta Bemelman 943
Een silhouet op je foto kan een dramatisch effect opleveren. Lees nu welke voorwerpen een goede omlijning hebben en hoe je de juiste achtergrond kiest. Doe ook inspiratie op en bekijk interessante voorbeelden.

Een silhouet goed op de foto krijgen is volgens Digital Camera World geen hogere wiskunde. Wanneer je de juiste omstandigheden hebt, is een silhouetfoto maken vrij gemakkelijk. Wat vaak goed werkt op een portretfoto zijn simpele vormen en gewaagde kleuren. Een krachtige silhouetfoto trekt direct je aandacht en roept een gevoel op. 

Onderwerpen

In principe lenen veel onderwerpen zich als onderwerp voor een silhouet. Het belangrijkste is om simpele vormen aan te houden zoals gebouwen, bergen, personen of dieren. Daarnaast is het ook belangrijk dat het onderwerp dat je kiest een herkenbare vorm heeft. Als je onderwerp zich niet onderscheidt van de omgeving, of als het niet duidelijk is wat het is, dan kan dit verwarring zaaien. Probeer creatief te zijn en probeer eens te spelen met poses en attributen. Bekijk hier voorbeelden van opvallende silhouetfoto’s.


Foto © carolynbkh 

Achtergrond

Het belangrijkste wat je nodig hebt, is een goed verlichte achtergrond die afsteekt tegen je onderwerp. De kleurrijke lucht van een zonsondergang leent zich over het algemeen goed voor een mooie silhouetfoto. Maar in principe is de vuistregel: een achtergrond met voldoende licht. Flitslicht kan uitkomst bieden voor een goede belichting. Experimenteer met lichtbronnen.

Scherp randje

Wanneer je de autofocus aanzet, registreert jouw camera het grootste contrast tussen de silhouette en de achtergrond. Dit levert meestal een scherp resultaat op, maar op sommige momenten kan het autofocussysteem problemen hebben met scherpstellen bij weinig licht. Wanneer de achtergrond bijvoorbeeld net niet voldoende licht geeft en het silhouet niet duidelijk naar voren komt. Ga in dit soort gevallen over op de manuele modus.

 
Foto ©  iPingu 

Nabewerking

Een silhouetfoto is vrij gemakkelijk te bewerken. Omdat je onderwerp omhuld wordt door een schaduw, hoef je eigenlijk alleen op de belichting van de achtergrond te letten. Wanneer je meerdere onderwerpen hebt, is het een leuke uitdaging om deze op andere manieren te belichten. Op de onderstaande foto creëert de fotograaf bijvoorbeeld diepgang door de voorste stenen licht te houden.

 
Foto ©  bkm 

afbeelding van Senta Bemelman

Senta Bemelman | Redacteur

Bekijk alle artikelen van Senta