Inspiratie: Richt je fotostudio in

Inspiratie: Richt je fotostudio in

Senta Bemelman 1503
Een eigen fotostudio is de droom van veel fotografen. Maar hoe richt je deze ruimt optimaal in als het zover is. Doe alvast inspiratie op.

Dromen van een eigen fotostudio, welke fotograaf doet dat niet? Heb jij net de overstap gemaakt naar jouw eigen ruimte, gebruik dan deze tips voor het inrichten.

Van deur tot doek

Bij het inrichten van jouw fotostudio denk je misschien aan het studio gedeelte, waar je fotografeert. Maar de ruimte van deur tot aan het achtergronddoek telt ook mee. Wanneer klanten, of mogelijke klanten binnen komen, is het belangrijk dat de omgeving een fijne indruk achterlaat.

Soms kun je weinig aan de omgeving veranderen, wanneer de studioruimte bijvoorbeeld in een oud schoolgebouw of industriepand is. Maar wanneer je een oude woonruimte of een kantoorpand gebruikt, kun je de aankleding van de ontvangstruimte beter bepalen.

Details

Je kunt jouw studio aankleden door middel van canvassen aan de muur. Print jouw mooiste foto’s uit en hang deze op een goede plaats. Zo hebben klanten direct een blik in jouw portfolio. Fotograaf Tamara Lackey legt uit hoe je dit het beste kunt doen.

Gear

Een andere manier om jouw studio aan te kleden is door middel van jouw gear. Heb je veel lenzen of toffe fotografie-accessoires. Geef deze een mooi plekje in de studio. Neem bijvoorbeeld een open kast, verf deze in een mooie kleur en plaats jouw andere camera’s, lenzen of bodies hierin. Maak het af door een nepplant of een bos mooie (echte) rozen toe te voegen.

Koelkast en opbergruimte

Stel modellen op hun gemak door hen een koud drankje aan te bieden. Een koelkastje kan een handige toevoeging zijn aan jouw studio. Verstop deze in een kastje of in een aparte ruimte, aangrenzend aan de studio zelf.

Naast een koelkast is ook een reguliere kast een aanrader. Hier kun je attributen, visitekaartjes, hoezen en andere accessoires bewaren, die je liever niet rond hebt slingeren in de studio. Daarnaast kun je hier ook snacks in bewaren voor de modellen, wanneer je een lange fotoshoot hebt, of je tijdens een pauze het model iets aan wil bieden. Ten slotte kun je ook de studio aankleden door middel van een kledingrek met mooie outfits. Een kapstok is daarnaast ook handig om de jassen van bezoekers op te hangen.

Thuisstudio

Heb je een studio in huis, dan kun je de bovenstaande tips ook toepassen. Kleed de kamer waarin je fotografeert zo leuk mogelijk aan. Omdat je vaak een kleinere ruimte hebt, kun je in plaats van een kast bijvoorbeeld planken aan de muur hangen, waarop je jouw fotografie-apparatuur uitstalt.

Zorg ervoor dat jouw studio niet te vol wordt, Zorg dat er nog lege plekken zijn, zodat het niet onrustig wordt doordat overal iets staat.

afbeelding van Senta Bemelman

Senta Bemelman | Redacteur

Bekijk alle artikelen van Senta