Inspiratie: Portretten met weinig licht

Inspiratie: Portretten met weinig licht

Senta Bemelman 1639
Zie hoe het ontbreken van licht bij portretten bijdraagt aan de sfeer. Leer ook waar je om moet letten als je zelf fotografeert met weinig licht.

Bij elke tak van de fotografie is belichting belangrijk. Maar bekijk hoe het verschil in lichtgebruik effect heeft op de sfeer van de foto. Leer ook waar je op moet letten tijdens het fotograferen.

Effect

Een foto met weinig licht kan spannend overkomen. Dit komt doordat je als kijker niet weet wat er in het donker schuilt. Daarnaast kan het ook sombere gevoelens oproepen zoals je in de onderstaande video ziet. Hierin zie je hoe een subtiel verschil in licht, in combinatie met de pose, een groot verschil in sfeer kan opleveren.De video is in het Engels, maar kun je gemakkelijk met Nederlandse ondertiteling bekijken. Klik op het knopje met ‘CC’ en Engelse ondertiteling verschijnt. Klik vervolgens op het tandwielicoontje om de instellingen aan te passen. Kies voor de optie ‘subtitles’ om de ondertiteling aan te passen en gebruik de  ‘auto translate’ optie om de tekst in een andere taal te krijgen.

Donkere tinten, zoals zwart staan enerzijds voor kracht of sensualiteit. Maar roept ook vaak negatieve gevoelens op zoals verdriet of angst. Door een donkere belichting te gebruiken komt zwart vaak voor in je foto. Houd hier ook rekening mee als je ervoor kiest om je foto zwart-wit te maken.

Voorbeelden

Diafragma

Door weinig licht te gebruiken focus jij de aandacht op je model. Wanneer je bij weinig licht fotografeert, is het belangrijk om een statief te gebruiken. Door de stabiliteit van een statief voorkom je bewogen beeld. Wanneer er weinig licht is ga je namelijk met een groter diafragma werken. Je kiest een kleiner getal, waardoor de diafragma-opening verder open staat. Vaak gebruik je ook een langere sluitertijd, waardoor het aanwezige licht langer op de sensor komt. In combinatie met een externe flitser, kan je portretfoto opleven. Door licht toe te voegen, wordt het gezicht beter zichtbaar.

Manuele focus

Gebruik tijdens het fotograferen een manuele focus. In het donker kan jouw camera moeite hebben met scherpstellen als je de automatische stand gebruikt. Manueel focussen zorgt ervoor dat je zelf bepaalt welk deel scherp wordt in je foto. Zoom in op je onderwerp en gebruik vervolgens de scherpstelring op je lens voor een goede focus. Zoom vervolgens uit en controleer of je onderwerp nog steeds scherp in beeld staat.

Flitslicht

Doordat er weinig licht aanwezig is, kun je de richting van het licht vaak beter zien. Wanneer je het licht van de zijkant op het model richt, zullen aan één kant van het gezicht schaduwen verschijnen. Als je het licht van voren op je model schijnt heb je daar minder last van. Daarnaast kun je ook de hardheid van het licht beïnvloeden. Als je dit recht op je model laat komen zonder diffuser of softbox zie je bijvoorbeeld een glimmend voorhoofd.

Lees hier nog meer tips op het gebied van sfeer en belichting. Wat is jouw ultieme tip voor fotograferen met weinig licht?

afbeelding van Senta Bemelman

Senta Bemelman | Redacteur

Bekijk alle artikelen van Senta