Inspiratie opdoen in je eigen omgeving

Inspiratie opdoen in je eigen omgeving

Senta Bemelman 687
Een gebrek aan inspiratie of, erger nog, een creatieve blokkade vormt voor iedere fotograaf een struikelblok. Maar voor een inspriatieboost hoef je vaak niet ver van huis. Kijk met een nieuw paar ogen naar je eigen omgeving!

Wanneer je goed voorbereid, met je camera op de borst, klaar bent voor een fotografie-avontuur is het frustrerend als je creatieve geest thuis blijft. Gebrek aan inspiratie is niet volledig uit de weg te gaan, maar vaak wel makkelijk te verhelpen met een klein zetje. Loop bijvoorbeeld een rondje door de wijk.

Kijken

Wanneer je merkt dat je weinig interessante fotografieonderwerpen treft, probeer dan niet direct naar een andere omgeving te gaan. Vaak verlies je hiermee tijd omdat je daar tegen hetzelfde probleem aanloopt. Een andere mindset kan ervoor zorgen dat je anders naar de omgeving kijkt. Je kunt bijvoorbeeld mindful bezig zijn met jouw gemaakte kiekjes.  

Probeer met een ander paar ogen naar de omgeving te kijken. Bedenk bijvoorbeeld een interessant thema of een verhaal en neem dat als achterliggende gedachte wanneer je fotografeert.

Kies een genre

Soms kun je inspiratie opdoen door jezelf ietwat te beperken. Zoals hierboven genoemd kan dat door middel van een thema of verhaal. Maar ook een fotografiegenre kan je veel inspiratie geven. Bij zwart-witfotografie let je bijvoorbeeld op heel andere dingen dan bij portretfotografie. Voor een zwart-witfoto is het belangrijk om een mooi contrast te hebben.  Omdat kleuren niet aanwezig zijn, wordt de belichting belangrijker.

Daag jezelf uit en fotografeer in een ander genre dan je gewend bent.  Maak diverse strookjes met soorten fotografiegenres, doe deze in een kom en haal willekeurig een papiertje eruit.

Hoe krijg jij inspiratie?

afbeelding van Senta Bemelman

Senta Bemelman | Redacteur

Bekijk alle artikelen van Senta