Inspiratie: Muziekvideo met optische illusies

Inspiratie: Muziekvideo met optische illusies

Senta Bemelman 674
Bekijk deze muziekvideo waarin de maker speelt met optische illusies en raak geïnspireerd voor jouw volgende fotoshoot!

Ben je op zoek naar een dosis inspiratie? Bekijk de onderstaande video waarin je voor de gek wordt gehouden door middel van optische illusies. Als fotograaf kun je hier veel van leren doordat twee totaal verschillende beelden samensmelten binnen het frame.

Bij video- en fotografie wordt vaak gespeeld met optische illusies. Het doel van dit soort foto’s en video’s is om de kijker te verwarren. Een optische illusie is een beeld dat anders wordt waargenomen dan het in werkelijkheid is. Hierdoor is een object niet wat het lijkt.

De onderstaande animatie is een voorbeeld van een optische illusie. Het lijkt alsof de cirkels bewegen, wanneer je naar de afbeelding kijkt.

Uitleg

De werking van optische illusies is ingewikkeld. De gebruikte elementen worden met het oog geregistreerd en triggeren bepaalde reacties op in de hersenen. Waardoor, bijvoorbeeld, stilstaande cirkels bewegen. Onze hersenen krijgen een hoop indrukken binnen om te verwerken. Daardoor versimpelen we in ons hoofd wat we zien, omdat ons brein niet op alles tegelijkertijd kan focussen. Dit gebeurt ook bij optische illusies. In de onderstaande video zie je precies hoe je brein dit soort indrukken verwerkt.  

De video is in het Engels, maar kun je gemakkelijk met Nederlandse ondertiteling bekijken. Klik op het knopje met ‘CC’ en Engelse ondertiteling verschijnt. Klik vervolgens op het tandwielicoontje om de instellingen aan te passen. Kies voor de optie ‘subtitles’ om de ondertiteling aan te passen en gebruik de  ‘auto translate’ optie om de tekst in een andere taal te krijgen.

Werken met optische illusies

Als fotograaf is het lastig om met optische illusies te werken in je foto. Je kan een trucagefoto maken door twee verschillende foto’s samen te brengen. Daarbij is het perspectief belangrijk. Laat door middel van een slim gekozen perspectief twee elementen samensmelten voor het oog. Je kunt ook gebruik maken van kleuren of bepaalde kenmerken van het onderwerp, die je kunt laten opgaan in de omgeving. Bekijk bijvoorbeeld hoe het lijkt dat deze kat een gat in de buik heeft door de omgeving.Probeer bij het maken van een optische illusie te letten op overeenkomsten tussen foto’s zoals de vorm of bepaalde kleuren. Een helder wit shirt kan ook een overgang zijn naar een winterwonderland. Leer ook hoe je een illusie foto maakt in de nabewerking.

afbeelding van Senta Bemelman

Senta Bemelman | Redacteur

Bekijk alle artikelen van Senta