Inspiratie: Fotografeer de tafel van bovenaf

Inspiratie: Fotografeer de tafel van bovenaf

Senta Bemelman 656
Op Instagram zie je regelmatig foto’s voorbij komen waarbij gerechten van bovenaf worden gefotografeerd. Gebruik deze techniek ook bij andere onderwerpen. Bekijk snel enkele inspirerende voorbeelden!

Bij het maken van een goede overzichtsfoto is compositie belangrijk. Let goed op waar je welk element plaatst en hoe je dit vervolgens terug laat komen in beeld. Dit soort foto’s zijn erg leuk omdat je in een oogopslag veel ziet en je veel leert over het goed ordenen van elementen als beginnend fotograaf.

Persoonlijk

Een overzichtsfoto kan veel informatie geven over de persoon die achter de tafel plaatsneemt. Je kunt bijvoorbeeld een fotoserie maken waarbij je diverse mensen met een ander beroep op hun werkplek fotografeert. Dit kunnen bijvoorbeeld beroepen zijn waarbij je achter een computer zit zoals ontwerpen. Maar je kunt ook afwisselen met totaal andere vakgebieden.

Decor

De aankleding van de tafel is erg belangrijk. Je wil niet enkel lege tafels met alleen een pen of computer. Wees creatief en vraag de persoon waarvan dit bureau is waar hij of zij van houdt. Is de persoon dol op eten en koken? Zorg dat er een heerlijk broodje met een kopje koffie of eventueel een gebakje de tafel siert. Je kunt ook je eigen tafel fotograferen en daarbij focussen op je leven als fotograaf. Leg een kladblok met aantekeningen neer, voeg een paar geheugenkaarten en ander accessoires toe.

Compositie

Zoals eerder genoemd, zijn compositie en de ordening van attributen cruciaal voor een goede overzichtsfoto. Maak voldoende foto’s en verschuif tussendoor enkele attributen en kijk wat goed werkt. Hiermee ontwikkel je een goed gevoel voor compositie. Om je foto rust te geven, is het belangrijk om altijd een centraal punt in je foto te kiezen, zoals bijvoorbeeld het midden. Meestal wordt aangeraden om je (hoofd) onderwerp niet in het midden te plaatsen. Maar bij overzichtsfoto’s werkt dit vaak juist goed.

afbeelding van Senta Bemelman

Senta Bemelman | Redacteur

Bekijk alle artikelen van Senta