In hoeverre zijn natuurdocumentaires nep?

In hoeverre zijn natuurdocumentaires nep?

Senta Bemelman 426
De prachtige natuurdocumentaires zijn gevuld met adembenemend mooie beelden. Deze films geven ons een kijkje in de wilde dierenwereld. Maar in hoeverre is dit waarheidsgetrouw?

Ook in de fotografie is het belangrijk om stil te staan bij het feit dat een foto een momentopname is. Binnen seconden kan het beeld veranderen en door midden van compositie en framing kan de boodschap van een foto drastisch anders worden, zoals je op de onderstaande foto ziet.

Ook bij natuurdocumentaires is ook niet ieder aspect waarheidsgetrouw. DSLR Guide analyseerde de onwaarheden die binnen dit genre voor komen. De video is in het Engels, maar gemakkelijk met Nederlandse ondertiteling te bekijken. Klik op het knopje met ‘CC’ en Engelse ondertiteling verschijnt. Klik vervolgens op het tandwielicoontje om de instellingen aan te passen. Kies voor de optie ‘subtitles’ om de ondertiteling aan te passen en gebruik de  ‘auto translate’ optie om de tekst in een andere taal te krijgen.

Geluid

Tijdens het kijken val dit aspect misschien niet op. Maar vaak wordt het geluid apart toegevoegd. Natuurvideografen bevinden zich vaak op grote afstand tot de wilde dieren die zij filmen. Hierdoor ontbreekt het geluid van de scene, omdat zij niet dicht genoeg in de buurt zijn. Een microfoon bij de dieren plaatsen is niet alleen lastig en onhandig, maar ook mogelijk gevaarlijk.

Montage

In de filmwereld is montage krachtig. Je kunt door middel van editing inspelen om de emoties van het publiek. Dit komt door beelden in een bepaalde volgorde te zien en close-ups te gebruiken met een doel. In de video wordt het gevecht tussen twee kangoeroes. Door de beesten individueel in beeld te brengen en vervolgens in te zoomen op de ogen van een van de twee lijkt het op een gevecht. Ook door middel van storytelling wordt het verhaal beïnvloedt. Zo worden bijvoorbeeld vaak roofdieren als de bad guy afgebeeld.

Vind jij dat natuurdocumentaires altijd honderd procent waarheidsgetrouw moeten zijn? Of mogen dit soort trucs worden toegepast om de film interessant en prikkelend te maken?

afbeelding van Senta Bemelman

Senta Bemelman | Redacteur

Bekijk alle artikelen van Senta