In beeld: het maken van een Steinway piano

In beeld: het maken van een Steinway piano

Senta Bemelman 957
Architectuur fotograaf Chris Payne legt in zijn fotoserie ‘Making Steinway: An American Workplace’ vast hoe de ruwe materialen worden omgezet tot een vleugel. Steinway & Sons piano’s zijn een groot begrip in de muziekwereld.

Voor de fotoserie bracht Payne een bezoek aan de Steinway fabriek in Astoria (Queens) in New York. Hij bezocht de fabriek voor het eerst in 2002, toen hij nog actief was als architect. De voorkeur voor de piano komt vanuit zijn familie, zowel zijn vader als grootmoeder waren pianisten. Hij keerde na hun overlijden terug naar de fabriek om de fotoserie te maken, als eerbetoon aan het instrument dat centraal stond in de familie.

Vakmanschap vastleggen

In Making Steinway staat het vakmanschap centraal, dat vereist is om de piano’s te maken. Door te focussen op de constructie en opbouw van het instrument wil hij de behendigheid van de makers belichten. Steinway & Sons werd in 1853 opgericht in Manhattan en wordt als een belangrijke leverancier gezien in de muziekwereld. Foto's ©  Christopher Payne

De volledige fotoserie is te bekijken op de website van Christopher Payne. In de onderstaande video kun je meer van het werkproces van Payne zien.

afbeelding van Senta Bemelman

Senta Bemelman | Redacteur

Bekijk alle artikelen van Senta